U trendu

Šveđani se opraštaju od grada koji tone (video)

Teritorija na kojoj je smešten gradić Kiruna u Švedskoj, i njegovih 18 hiljada stanovnika naseljen je već više od šest hiljada godina. Ipak, to će se uskoro promeniti jer se čovek malo previše umešao u prirodne zakone Zemlje.

Brojni rudnici koji su najvažnija grana cele regije otvoreni su na rubovima grada. Kako su postajali sve dublji i bliži gradu, stručnjaci su primetili da je grad počeo da tone. Na temelju svih dostupnih podataka, predviđa se da će ceo grad potonuti do 2050 godine. Šveđani zbog toga žele da preduhitre neizbežno i ceo grad u potpunosti da presele u roku od narednih dvadeset godina. Iseljavanje će početi od samog centra, jer je on najrizičniji.

Šveđani se zbog svega toga ne uzbuđuju previše. Arhitekti i urbanisti selidbu i izgradnju novog Kiruna vide kao izazov, baš kao i stanovnici koji žele da novoizgrađeni grad bude energetski samoodrživ koliko god to bude moguće.

Kada je 2004. godine objavljeno da grad prolazi kroz proces poznat kao ‘deformisanje’, rudarska kompanija u državnom vlasništvu raspisala je konkurs za najbolju ideju za preseljenje grada. Deset godina kasnije prihvaćeno je rešenje jedne kompanije pod nazivom ‘Kiruna 4-ever’.

Stanovnici mogu da odluče da li žele da nastave život u novoj Kiruni ili da se odsele u neki drugi deo zemlje. Rudarska kompanija od svih njih će ili otkupiti kuće po tržišnoj ceni uvećanoj za četvrtinu vrednosti kuće ili stana ili im u zamenu dati novu nekretninu u novom gradu.

Što se tiče napretka grada, neki veruju kako će deo preostalih rudnika još deceniijama moći da finansira Kirunu, ali postoje i oni koji su vrlo skeptični, prenose mediji.

Mnogi zapadni komentatori iznenađeni su opuštenim stavom stanovnika prema preseljenju celog grada, ali s druge strane, vlasti su se zaista pobrinule za sve. Stanovnici preseljenje vide kao priliku da se reše mnogi problemi s kojima se, na kraju krajeva, susreću svi gradovi sveta.

– Najveći izazov bio je uticati na stanje uma ljudi. Kada smo to rešili, sve ostalo je bilo lako, priznao je arhitekta Mark Sulgit.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar