U trendu

Švedski apelacioni sud podržao nalog za hapšenje Džulijana Asanža

Apelacioni sud u Stokholmu podržao je danas nalog za hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža i ujedno odbacile njegov zahtev da taj nalog bude ukinut, čime je, kako javljaju agencije, produžen šestogodišnji sudski spor.

Za Asanžom (45) su švedske vlasti 2010. godine izdale nalog za hapšenje kako bi ga podvrgle ispitivanju u vezi sa optužbama da je on počinio silovanje, koje on negira.

Za sada se ne zna da li će se Asanž žaliti i švedskom vrhonom sudu, prenosi AP.

„Apelacioni sud deli ocenu Okružnog suda da je Džulijan Asanž osumnjičen za verovatni slučaj silovanja“, saopštio je danas sud.

Asanž je početkom avgusta podneo žalbu na odluku Okružnog suda u Stokholmu, koji je potvrdio nalog za njegovo hapšenje zbog navodnih krivičnih dela silovanja i seksualnog uznemiravanja, prenosi Rojters.

Pri tom, Asanž je pozvao Švedsku da poštuje pravno mišljenje Radne grupe UN koja je u februaru 2016. zaključila da je on „arbitrarno pritvoren“ i pozvala na njegovo oslobađanje.

Radna grupa UN je tada pozvala Britaniju i Švedsku da „okončaju njegovo lišavanje slobode“ i istakla da se mora poštovati njegov „fizički integritet i sloboda kretanja“.

Tužioci u Švedskoj žele da ispitaju Asanža o navodima dve bivše volonterke Vikiliksa.

Asanžova odbrana tražila je da se nalog za hapšenje opozove, ukazujući da prema švedskom krivičnom zakonu tužilaštvo treba da istražuje okolnosti događaja u što kraćem roku, a da štete kao što su finansijske ili po reputaciju optuženog treba da budu svedene na minimum.

Dve Šveđanke optužile su Asanža za seksualno uznemiravanje, ali zvanična optužnica protiv njega nije podignuta.

Prema švedskim zakonima, osumnjičeni može biti optužen za izvršenje krivičnog dela tek posle ispitivanja.

Britanski sud je 2011. godine doneo odluku o ekstradiciji Asanža u Švedsku, posle čega je utočište pronašao u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se i sada nalazi.

Njegovo izručenje traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.

U međuvremenu, Vikiliks je juče objavio lekarski izveštaj u kojem se navodi da je mentalno zdravlje Asanža ugroženo ako ostane u ambasadi Ekvadora u Londonu, uoči sudskog saslušanja u Švedskoj o tome da li će Apelacioni sud podržati nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi za silovanje iz 2010.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.