U trendu

Švedski ministar podneo ostavku zbog veza sa turskim ekstremistima

Švedski ministar za stanovanje, urbani razvoj i IT podneo je danas ostavku zbog kontorverzi oko njegovih kontakata s islamistima i ultranacionalistima iz Turske, odakle je poreklom.

Mehmet Kaplan, 44-ogodišnji član Zelene stranke i bivši portparol Švedskog muslimanskog veća, izjavio je danas da nije uradio ništa pogrešno, ali da podnosi ostavku zbog toga što kritike koje su mu upućene utiču na njegovu sposobnost da obavlja svoj posao.

Kaplan je rekao novinarima da njegova ostavka nije potvrda izveštaja o njemu koje smatra pogrešnim.

„Ja znam ko sam i šta sam uradio“, rekao je on.

Kaplan je došao na udar kritika kada su švedski mediji objavili snimke kako večera sa švedskim liderima turskog porekla, uključujući s lokalnim vodjom Sivih vukova, jednom ultranacionalističkm grupom.

On je takodje kritikovan zato što je uporedio izraelsko ophodjenje prema Palestincima s načinom na koji su nacisti proganjali Jevreje.

Kaplan je ušao u vladu pošto je socijaldemokratska vlada premijera Stefana Levena formirala koaliciju sa Zelenim u avgustu 2014. godine.

„Uvek sam radio protiv svakog oblika ekstremizma“, rekao je Kaplan novinarima i dodao da je odlučio da podnese ostavku jer je njegov položaj ministra postao „neodrživ“, posle prošlonedeljnih optužbi u medijima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar