U trendu

Švedski univerzitet otpustio naučnika koji radi na matičnim ćelijama zbog nemara

Švedski Institut Karolinski saopštio ja danas da je otpustio naučnika koji radi s matičnim ćelijama, Paola Makiarinija, čiji je rad ranije smatran revolucionarnim, ali su se pojavila pitanja o etičnosti njegovog rada.

Institut Karolinski, čiji odbor odlučuje o Nobelovoj nagradi za medicinu, saopštio je da je Makiarini otušten zbog falsifikovanja svoje biografije i nemara u naučnom radu.

Makiarini je „radio na način koji je imao tragične posledice na obolele ljude i njihove porodice“, navedeno je saopštenju.

Sporni italijanski naučnik Makiarini je bio deo tima koji je 2008. izveo prvu transplataciju dušnika koji je kolonizovan matičnim ćelijama pacijenta.

U filmu „Eksperimenti“, emitovanom u januaru, sugeriše se da Makiarini nije u potpunosti obavestio svoje pacijente o rizicima posle čega je većina pacijenata preminula.

Institut Karolinski ocenio je da su navodi u filmu „alarmantni“ i krajem januara pokrenuo istragu o Makiariniju pošto su u dokumentarnom filmu postavljena etička pitanja u vezi s operacijama koje je obavljao.

Generalni sekretar panela koji dodeljuje Nobelovu nagradu za medicinu Urban Lendal podneo je 8. februara ostavku zbog istrage o Makiariniju. Nobelov panel je u saopštenju naveo da je profesor Lendal podneo ostavku „iz poštovanja prema integritetu rada Nobelove nagrade“ i zato što bi mogao biti uključen u istragu.

Lendal je jedan od nekolicine profesora na Institutu Karolinski koji su 2010. preporučili da se angažuje Makiarini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.