U trendu

Sveta stolica neće podići zastavu u UN-u pre papine posete

Iz Svete stolice saopšteno je da neće podići svoju zastavu u Ujedinjenim nacijama (UN) pre posete pape Franje, 25. septembra, čak i ako Generalna skupština danas usvoji rezoluciju da zastave zemalja posmatrača budu zastupljene zajedno sa zastavama država članica.

Rezolucija će, ukoliko bude danas usvojena, omogućiti zemljama sa statusom posmatrača da njihova zastava bude podignuta zajedno sa zastavama svih 193 članica UN-a, saopšteno je danas iz Vatikana.

Sveta stolica i Palestina su jedine države koje nisu članice UN-a.

Vatikanski apostolski nuncije i ambasador u UN-u, nadbiskup Bernardito Auza rekao je novinarima da „apsolutno neće biti podizanja zastave Vatikana pre papine posete 25. septembra“, prenela je agencija AP.

Prema njegovim rečima papa Franja će se obratiti Generalnoj skupštini na svom maternjem španskom jeziku liderima 193 država članica svetske organizacije 25. septembra na Samitu održivog razvoja i verovatno naglasiti da su siromaštvo i loša vlast pokretači sukoba i migracija.

Stradanje na desetine hiljada izbeglica koji traže sigurnost i novi život u Evropi je tema koje će se dotaći papa u govoru u UN-u , jer je to „svetsko pitanje i univerzalni problem“, rekao je ambasador Vatikana u UN-u.

Papina poseta UN-u, u trajanju od dva i po sata, biće peta poseta pape svetskoj organizaciji i najkraća do sada, zbog vremenskog ograničenja, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.