U trendu

Svetski fond protiv side, tuberkuloze i malarije prikupio 13 milijardi dolara

Kanadski premijer Džastin Trudo i generalni sekretar UN Ban Ki Mun danas će zatvoriti dvodnevni skup Svetskog fonda borbe protiv side, turbekuloze i malarije posle čega je predvidjen koncert u Montrealu.

„Obeležavamo 15 godina uspeha, ali želimo još uspeha narednih, ključnih godina“, rekao je Ban drugog dana skupa, prenela je agencija AFP.

Premijer Kanade Džastin Trudo je rekao da je prikupljeno rekordnih 13 milijardi dolara za rad Svetskog fonda za suzbijanje AIDS-a, tuberkuloze i malarije u naredne tri godine.

Trudo je to saopštio večeras na sastanku s donatorima gde su se okupili Bil Gejts, Bono i drugi da b se dogovorili kako još pomoći tom fondu.

Gejts je rekao za AP da je prikupljeno 12,9 milijardi dolara i da do kraja ove godine očekuje još 100 miliona. On je rekao da je to veliko dostignuće u vreme budžetske štednje i izbegličke krize.

Gejts je svoj doprinos Fondu povećao za 20 odsto, na 600 miliona dolara.

Svetski fond je na svojoj prethodnoj konferenciji u Vašingtonu 2013.godine prikupio 11,7 milijardi dolara.

Fond osnovan 2002. godine, okuplja vlade, civilno društvo, privatni sektor i same pacijente. Više od 22 miliona ljudi je spaseno a oko 300 miliona infekcija je izbegnuto od 2005. godine, zahvaljujući sumi od 30 milijarde dolara koju je taj fond prikupio.

Cilj tog fonda je da se sida iskoreni do 2030. godine, u skladu sa obavezama UN-a.

Trudo je rekao da se mogu obustaviti epidemije side, turberlukoze i malarije ako se reaguje na vreme i dodao da bi to bio veliki korak prema smanjenju siromaštva u svetu koji je često povezan s tim bolestima.Do sada je od 85 do 90 odsto donatora saopštilo da namerava da pokloni novčana sredstava, izjavio je portparol Fonda Set Fejzon i dodao da su SAD obećale 4,3 milijarde dolara naredne tri godine.

Francuska je navela u junu da će izdvojiti 1,08 milijardi evra, Japan 800 miliona dolara, Kanada 600 miliona dolara, dok je Nemačka saopštila da će dati 800 miliona evra. Još se očekuje odluka poslednjeg velikog donatora, Velike Britanije.

Novac je isključivo namenjen za prevenciju i lečenje bolesti posebno u Africi, koja je najviše pogodjena sidom, prenosi AFP.

Najveću pomoć dobijaju Nigerija, Kongo, Kenija, Južna Afrika, Tanzanija i Uganda.

Posle konferencije je predvidjen koncert na kojem će nastupati Bono iz irskog benda U2, pevač Ašer, kao i grupe „Metrik“ „Half mun ran“ i kanadska pevačica Šarlot Karden.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.