U trendu

Svi Trampovi generali

Kao mladić Donald Tramp je čak pet puta izvrdao obavezu da ide u Vijetnam, ali kao izabrani predsednik pokazuje neverovatnu opčinjenost profesionalnim ratnicima, čak toliku da od buduće američke vlade pravi „vojnu huntu”.

Upravo je objavljena vest da će penzionisani general Džon Keli biti ministar državne bezbednosti, što ga čini  trećim generalom u sledećoj administraciji kojoj bi mogli da se pridruže još dvojica, između ostalog i na mestu  državnog sekretara.

Biće u vladi i nekadašnjih pripadnika armije sa nižim činovima pa se javnost sve glasnije pita hoće li američka politika u naredne četiri godine biti pod isuviše velikim uticajem epoleta i njihovog viđenja sveta.

„Ako smo nešto naučili za poslednjih 15 godina, to je da kada usvajamo vojnu perspektivu pravimo krupne greške”, izjavio je demokratski senator Kris Merfi, aludirajući na ratove u Iraku i Avganistanu.

Dok je bio u kampanji, Tramp je žestoko kritikovao Bušove bliskoistočne avanture, da bi sada, pred ulazak u Belu kuću, na najviše funkcije postavljao ljude koji su napravili karijere upravo u ratovima koje je Amerika vodila poslednjih 15 godina.

Za ministra odbrane i savetnika za nacionalnu bezbednost nominovao je Džona Matisa i Majkla Flina, dok Dejvida Petreusa ima u vidu za šefa Stejt departmenta. Svi oni su komandovali bitkama u Iraku i Avganistanu.

Ratovi su bili mesta na kojima su dobijali činove i slavu, ali i nadimke – Matis je kao nemilosrdni ratnik prozvan „besnim psom” koji je svojim marincima poručio da u Iraku budu spremni da ubiju svakog koga sretnu.

(Jelena Stevanović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar