U trendu

SZO: Hitno evakuisati bolesne i povređene iz Alepa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je hitnu evakuaciju stotina bolesnih i povređenih iz sirijskog grada Alepa.

„Glas Amerike“ prenosi da su prema procenama SZO, od stotina civila ubijenih ili ranjenih tokom poslednje dve nedelje, oko trećina deca.

„Situacija je zaista nezamisliva. Prema navodima zdravstvenih zvaničnika, poslednjih par nedelja tokom bombardovanja je poginulo 338 osoba, među kojima 106 dece. Poveđeno je 846, od čega su trećina – 261 – deca“, saopštio je direktor za humanitarne operacije Rik Brenan.

„Glas Amerike“ navodi da je predsednik SAD Barak Obama snažno osudio „varvarske vazdušne napade Rusije i sirijskog režima“ na civile u istočnom Alepu. Iz Bele kuće je saopšteno da je Obama juče telefonom razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da su se oba lidera saglasila da Rusija i režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada snose „posebnu odgovornost“ za zaustavljanje borbi i propuštanje humanitarne pomoći.

Američki državni sekretar Džon Keri prethodno je rekao da su SAD „na ivici“ prekida diplomatskih razgovora sa Rusijom zbog nastavka bombardovanja pobunjenika u Alepu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, saopštila je juče da je u ruskim vazdušnim napadima širom zemlje, u protekloj godini poginulo više od 9.000 ljudi, međi kojima i mnogi civili. U međuvremenu, stotine hiljada civila, od kojih su polovina deca, ne mogu da napuste Alepo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar