U trendu

SZO izdala upozorenje zbog pojave virusa zika

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas na hitnu zajedničku akciju u svetu u borbi protiv naglog širenja virusa zika koji izaziva teška oštećenja kod beba u Severnoj i Južnoj Americi, ocenjujući ga kao „izuzetan slučaj“ i pretnju po javno zdravlje.

Ta agencije UN sazvala je u Ženevi hitan sastanak nezavisnih stručnjaka sa ciljem da se proceni moguća povezanost širenja u Brazilu virusa zika, koji prenose neke vrste komaraca, i kasnije pojave radjanja velikog broja beba sa abnormalno malim glavama.

„Posle razmatranja podataka, komitet je ocenio da pojave mikrocefalije i drugih neuroloških komplikacija predstavljaju izuzetan slučaj i pretnju po javno zdravlje i u drugim delovima sveta“, izjavila je direktorka SZO Margaret Čan.

SZO procenjuje da bi sledeće godine u Južnoj i Severnoj Americi moglo da bude do četiri miliona obolelih od ovog virusa, ali nije izdala nikakvu preporuku o ograničavanju putovanja ili trgovinskih odnosa.

Poslednje slično upozorenje SZO je izdala 2014. povodom izbijanja ebole u zapadnoj Africi, od koje je umrlo više od 11.000 ljudi, a godinu dana pre toga zbog nove pojave polija.

Cilj ovakvih upozorenja jeste uglavnom da se pribave sredstva za borbu protiv izbijanja epidemije i za istraživanja za pronalaženje načina lečenja i vakcina.

Virus zika prvi put je registrovan 1947. godine u šumama Ugande, ali se do prošle godine nije smatralo da može da ima ozbiljne posledice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.