U trendu

Tajfun Sudelor pogodio Tajvan, četiri osobe stradale

Tajfun „Sudelor“ pogodio je danas Tajvan, rušeći drveće, dalekovode i semafore, a najmanje četiri osobe su stradele i desetine je povređno.

Tajfun je do obala Tajvana došao rano jutros, a očekuje se da će se do večeras približiti Tajlandskom moreuzu i kopnenom delu Kine.

Snažni udari vetra, praćeni obilnom padavinama ostavili su bez struje gotovo dva miliona domaćinstava, javila je Centralna novinska agencija, prenosi AP.

Osmogodišnja devojčica i njena majka su stradale na istočnoj obali, dok se njena sestra bliznakinja vodi kao nestala. U nevremenu je stradao i jedan vatrogasac, kada ga je udario pijani vozač dok je s kolegom, koji je povređen, pokušavao da skloni oboreno drvo.

Povređeno je ukupno 27 ljudi.

Oluja se kreće brzinom od 19 kilometara na sat, s udarima vetra do 162 kilometara na sat, saopštila je tajvanska meteorološka služba. Za planinska područja je izdato upozorenje na klizišta, a za niže predele na poplave.

Vlasti u provinciji Fuđian u jugoistočnom delu Kine naredile su evakuaciju oko 158.000 ljudi, javila je Sinhua.

Svim ribarskim brodovima je naređeno da se vrate u luke, a iste mere su preuzele vlasti i u susednoj provinciji Guangdong.

Pomorska policija je u petak popodne spasila 55 studenata i profestora koji su bili zarobljeni na malom ostrvu, gde su bili na letnjem kampu, pošto su zbog jakog vetra zaustavljeni trajekti.

Očekuje se da će „Sudelor“, 13. tajfun ove godine, poremetiti železnički i vazduhoplo saobraćaj. Oko 120 vozova, uglavnom na linijama iz Šangaja ka većim gradovima u Fuđianu i Guangdongu, biće otkazano tokom vikenda.
 
Otkazani su letovi ka Fudžou, glavnom gradu Fuđiana, planirani za petak i subotu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar