U trendu

Tajvan održao vojnu paradu povodom kineskog otpora Japancima u Drugom svetskom ratu

Tajvanske trupe su marširale na vojnoj paradi čiji je cilj podsećanje na njihovu staru ali često zaboravljanu tvrdnju, da su snage Kuomintanga a ne kineskih komunista bile te koje su isterale japanske okupatore iz Kine u Drugom svetskom ratu.

Kina i Tajvan su se razišle tokom potonjeg građanskog rata 1949. godine, a današnja Kina – koja je ekonomski i vojno snažnija od Tajvana – tvrdi da su Komunisti vodili glavni otpor protiv Japanaca.

Na današnjoj dvosatnoj paradi prikazani su i projektili, ofanzivni helikopteri tipa Apač i specijalni tim mauntin-bajkera.

Kineska nacionalistička partija ( Kuomintang) koja je rukovodila Kinom kada ju je Japan delimično okupirao počev od 1931. godine, tvrdi da su komunističke snage imale tek minornu ulogu u borbi u kojoj su učestvovale zajedno sa trupama Republike Kine. Kuomintang je svo vreme imao podršku SAD dok su komunisti imali podršku Sovjetskog saveza. Tokom Drugog svetskog rata Kuomintang i komunisti su formalno saradjivali u borbi protiv Japana, ali je do njihovog sukoba došlo posle rata.

Komunistička partija je vladajuća u Kini još od kraja građanskog rata 1949.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.