U trendu

Talibani koristili bolnicu u Kunduzu?

Bolnicu međunarodne organizacije „Lekari bez granica“ u Kunduzu, koja je bila meta vazdušnih napada SAD, koristili su talibanski pobunjenici, izjavio je danas vršilac dužnosti ministra odbrane Avganistana Masum Stanekzai.

U intervjuu za agenciju AP, Stanekzai je rekao da su talibani ili možda pripadnici pakistanske tajne službe koristili bolnicu  u gradu na severu Avganistana kao „sigurno mesto“.

„Želeli su da to mesto koriste kao sigurno mesto jer svi znaju da naše i međunarodne bezbednosne snage vrlo pažljive da ne urade ništa s bolnicom. Ali kada se na jednom od zidova bolnice pojavila talibanska zastava, šta možete da mislite“, rekao je Stanekzai.

Objekat su koristili „ljudi koji se tamo bore, bilo da su to talibani ili ISI ili ko god da su bili“, rekao je Stanekzai, misleći na pakistansku obaveštajnu agenciju koju Kabul optužuje da pomaže talibanima.

Bolnica je uništena u vazdušnim napadima američkih snaga 3. oktobra, a u napadima su poginula 22 pacijenta i članova osoblja. Glavna zgrada bolnice je uništena, a ustanova je zatvorena.
 
Direktorka „Lekara bez granica“ za komunikacije Kejt Stigmen izjavila je danas da je svaki član osoblja u Kunduzu koji radi za tu organizaciju više puta izveštavao da u bolnici u vreme bombardovanja nije bilo naoružanih ljudi.

Komandant snaga SAD i NATO u Avganistanu Džon Kembel je rekao da je bolnica greškom pogođena i da je napad izveden na zahtev avganistanskih snaga.

„Lekari bez granica“ traže nezavisnu istragu incidenta, sumnjajući u tvrdnje vojske SAD da je u pitanju bila greška.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.