U trendu

Talibani priznali da su krili vest o smrti lidera Mule Omara

Avganistanski talibani saopštili su da su više od dve godine krili vest o smrti svog dugogodišnjeg lidera Mule Mohamada Omara i, prvi put do sada, precizirali da je on umro 23. aprila 2013. godine, kao što je prvobitno i objavila avganistanska obaveštajna služba.

Talibani su donedavno objavljivali zvanična saopštenja pod imenom Omara, koji nije viđen u javnosti od kada je ta grupa svrgnuta s vlasti u Kabulu 2001. godine.

Talibani su 30. jula potvrdili vest o smrti Omara, ali su izbegli da preciziraju kada se to desilo, što je dovelo do produbljivanja podela unutar grupe i optuživanja rukovodstva zbog toga što su više od dve godine krili vest o smrti njihovog lidera.

Jedan od glavnih razloga donošenja te odluke je što je 2013. smatrana poslednjom godinom testiranja moći mudžahedina i stranih snaga koje su najavile da će krajem 2014. godine okončati sve vojne operacije.

NATO je u decembru 2014. godine okonačao borbene misije u Avganistanu i povukao veći deo svojih snaga, ali je 13.000 vojnika ostalo da učestuje u obukama i operacijama za borbu protiv terorizma.

Potvrda Omarove smrti i dolazak Mansura na vlast pokrenuli su borbu za moć među talibanima u vreme kada njihov glavni rival Islamska država postepeno prodire u Avganistan.

Neki lideri talibana, uključujući Omarovog sina i brata, odbili su da se obavežu na vernost novom lideru Mansuru, a kao razlog navode da je proces izbora bio ubrzan i pristrasan.

Francuska agencija podseća da je veliki broj pripadnika talibana napustio te redove i otišao da se bori na strani Islamske države.

Borbu za moć unutar talibanskog pokreta, smatraju posmatrači, Islamska država može iskoristiti kao efikasno sredstvo regrutovanja novih pripadnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.