U trendu

Tanasković:O prijemu Kosova u Unesko u ponedeljak, Srbija traži odlaganje

Prijem Kosova u Unesko definitivno je uvršten u dnevni red Generalne konferencije te organizacije za ponedeljak, 9. novembar, ali i dalje postoje šanse da se rasprava o toj tački odloži za dve godine, rekao je danas agenciji Beta ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

Prema Tanaskovićevim rečima, „na Birou Generalne konferencije Uneska jutros je konačno odlučeno da se o tački dnevnog reda – Prijem Kosova u članstvo, razgovara i odlučuje u ponedeljak nege oko podne“.

Tanasković je međutim naglasio da je ishod glasanja i dalje neizvestan i podsetio da će Srbija predložiti da se rasprava o prijemu Kosova odloži.

„Srbija će predložiti da se rasprava o ovoj tački odloži do naredne (Generalne) konferencije 2017. Ako taj naš predlog dobije prostu većinu, onda do glasanja o prijemu Kosova uopšte ne bi ni došlo“, rekao je ambasador Srbije.

Po njegovim rečima, „sve veći broj država ima sluha za ovu konstruktivnu ideju odlaganja“, ali je „neizvesno da li će to biti i dovoljno“.

„U slučaju da predlog za odlaganje rasprave o ovoj tački ne dobije potrebnu većinu, glasaće se o prvobitnom predlogu odluke koji je podnela Albanija sa grupom država. U tom slučaju, porebna je dvotrećinska većina da bi predlog bio usvojen, a Kosovo primljeno u Unesko“, podsetio je Tanasković.

„Tu je stvar krajnje neizvesna i mislim da će možda odlučivati svega nekoliko glasova, što znači da ima šansi da predlog bude usvojen, ali ima isto tako veoma ozbiljnih šansi da ne bude usvojen“, dodao je ambasador Srbije.

Generalna konferencija ima 195 članica. Za prijem Kosova u Unesko potrebna je dvotrećinska većina od broja onih koji su glasali.

Tanasković je rekao da će se tačan broj zemalja koje će imati pravo glasa u odlučivanju o Kosovu znati kada još nekoliko zemalja preda svoje kredencijale, ali je dodao da najverovatnije desetak zemalja neće imati pravo glasa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.