U trendu

Telefonski razgovor Putina i Trampa izazvao paniku u Briselu

Telefonski razgovor između predsednika Rusije Vladimira Putina i izabranog predsednika SAD Donalda Trampa označio je „novu eru“ u američko-ruskim odnosima i izazvao paniku među liderima EU, piše Dejli Ekspres.

Prema rečima Trampa, on će se lično postarati da dve velike sile koje su ranije bile konkurenti mogle konstruktivno sa sarađuju. Tokom razgovora Republikanac je obećao tesniju saradnju sa ruskim liderom po međunarodnim pitanjima i time označio značajno otopljavanje u odnosima između Moskve i Vašingtona, naveo je list.

Ovaj telefonski razgovor koji je imao topli i pomirljivi karakter dokazuje da je Rusija konačno izašla iz senke i da sada zauzima vodeće mesto na međunarodnoj areni, naglasio je autor članka. Ovakav razvoj situacije ne može a da ne zabrine Brisel koji se sve više plaši da će nova američka administarcija istisnuti evropsku politiku na zadnji plan. Lideri EU razumeju da jačanje veza između Moskve i Vašingtona ne donose pristalicama antiruske politike ništa dobro, piše list.

Najočiglednije se vidi njihov strah u napadu na Trampa, koji su porasli nakon objavljivanja rezultata američkih izbora. Na primer, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je izjavio da izabrani milijarder na čelu SAD predstavlja pretnju za globalnu bezbednost. Uostalom, EU treba da se pripremi za najgore: ako SAD uskoro nakon stupanja na dužnost Trampa promene svoj stav o Krimu u odnosima između Vašingtona i Brisela može nastupiti težak period, prenosi Sputnjik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.