U trendu

Telo Džona Glena biće izloženo u sedištu vlade u Ohaju

Posmrtni ostaci američkog astronauta i senatora Džona Glena biće izloženi u sedištu federalne vlade u američkoj saveznoj državi Ohajo gde će gradjani i zvaničnici moći da odaju poštu prvom Amerikancu koji je obleteo Zemlju, javila je agencija AP.

Glen, koji je imao orbitalni let oko Zemlje 1962. godine, preminuo je u četvrtak u 96. godini, saopštio je Univerzitet u Ohaju koji nosi njegovo ime.

Komemoracija u Ohaju biće održana naredne nedelje, a Glen će biti sahranjen na poznatom vojnom groblju u Arlingtonu, u državi Virdžiniji, kod Vašingtona.

Usred Hladnog rata, SAD su uvidele da ih je prestigao Sovjetski Savez koji je poslao u aprilu 1961. astronauta Jurija Gagarina u orbitu, prenela je agencija Frans pres.

Godinu dana kasnije, u februaru 1962. godine, Glen je postao prvi američki astronaut koji je obleteo Zemlju u malom svemirskom brodu Frendšip 7. Njegov let je trajao četiri sata i 56 minuta.

„Hladni rat je bio stvaran. SSSR je bio tehnološki bolji što je tada bilo nezamislivo za SAD. Trebalo je to da se nadoknadi“, rekao je Glen jednom prilikom prepričavajući kakve je tehničke probleme imao tokom leta.

Njegova svemirska epopeja je mogla da se loše završi jer se sistem automatskog pilotiranja pokvario tako da je Glen bio primoran na ručni sistem komande svemirskog broda.

„Glen nas je podsetio da uz hrabrost i snažan duh sve prepreke mogu da se prevazidju“, rekao je američki predsednik Barak Obama i dodao da su SAD izgubile „legendu i heroja“.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da je Glen „najhrabriji čovek“ kojeg je sreo, jer je bio i u ratu i svemiru.

„Izgubili smo pionira vazduhoplovstva i svemira. Glen je heroj koji je bio inspiracija generacijama naučnika“, rekao je novoizabrani predsednik Donald Tramp.

Bivši astronaut je pre nekoliko dana prebačen u bolnicu dok je pre nekoliko godina imao operaciju na srcu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar