U trendu

Telo ubijenog ruskog pilota biće vraćeno Moskvi

Telo ruskog pilota čiji su avion oborile turske snage u utorak, predato je turskim vlastima koje će ga vratiti Rusiji, izjavio je danas turski premijer Ahmet Davutoglu.

„Telo pilota, koji je poginuo tokom ulaska u naš vazdušni prostor, predat nam je sinoć na granici (sa Sirijom)“. rekao je Davutoglu novinarima.

Turski premijer je rekao da će jedan ruski diplomata danas otputovati na područje Hataj na granici sa Sirijom kako bi preuzeo telo pilota.

Turske snage oborile su 24. novembra ruski borbeni avion Su-24, koji se, prema tvrdnjama Ankare, nalazio u turskom vazdušnom prostoru, dok Rusija navodi da je avion bio iznad Sirije.

Oba pilota su uspela da se katapultiraju na vreme. Jednog pilota su ubili sirijski pobunjenici dok je leteo padobranom a drugi je živ i vraćen je u bazu nakon što ga je spasila sirijska vojska.

Odnosi između Rusije i Turske su od tada zaoštreni. Ruski predsednik Vladimir Putin juče je potpisao dekret kojim se usvaja niz ekonomskih mera odmazde Turskoj.

Mere koje je pripremila ruska vlada donete su „kako bi se osiguarala nacionalna i bezbednost ruskih građana“ i uključuju zabranu čarter letova između Rusije i Turske, zabranu ruskim poslodavcima da zapošljavaju turske radnike kao i zabranu uvoza određene turske robe, navodi se u dekretu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan se nije izvinio za incident već je rekao da „ne voli što je došlo do incidenta“ uz nadu da se tako nešto neće ponoviti.

Turska je juče pozvala svoje građane a izbegavaju putovanja u Rusiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.