U trendu

Tereza Mej otvorena po pitanju pregovora o Bregzitu

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je otvorena po pitanju predstojećih pregovora o Bregzitu i da smatra da nije neophodno da Britanija prihvati neki već postojeći model za njene buduće odnose s EU.

Mej je rekla posle sastanka s italijanskim premijerom Mateom Rencijem u Rimu da su se složili da je važno da se zadrže najbliskije moguće ekonomske veze kada Britanija i formalno izadje iz EU.

Ona je rekla da je referendum o EU poslao jasnu poruku da britanski narod želi da ima „neku kontrolu“ oko slobode kretanja ali da će ona takodje nastojati da postigne najbolji mogući sporazum o slobodnoj trgovini tokom pregovora.

„Mislim da treba da razvijemo model koji odgovara Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji, a ne nužno model koji već postoji“, rekla je Mej.

Ona je rekla da ako budu poštovana prava Britanaca koji žive u kontinentalnoj Evropi, da i ona namerava da garantuje prava gradjana EU koji sada žive u Velikoj Britaniji.

„Po pitanju Italijana i drugih EU gradjana koji žive u EU, želim da budem u stanju da garantujem njihova prava u Velikoj Britaniji, očekujem da ću to moći to da uradim“, rekla je Mej posle razgovora s Rencijem.

Italijanski premijer je rekao da treba da se utvrde jasni rokovi za organizaciju izlaska Britanije iz EU.

On je rekao da je odluka o Bregzitu rastužila mnoge, ali da je to odluka britanskog naroda koja se poštuje i da je sada potrebno „mnogo zdravog razuma, jasni rokovi i jasan tok“ procesa odvajanja.

Italijanski premijer je ukazao da u Britaniji živi 600.000 Italijana.

„U svačijem je interesu da se na kraju uspe, da se uspe u viziji ili konkretnom vremenskom roku koji će olakšati taj prelaz“, rekao je Renci.

„Moramo da osiguramo da je sve najjasnije moguće. Moramo da se oslobodimo nejasnoća oko odluke koju je Velika Britanija donela da napusti institucije Evropske unije“, rekao je on.

Britanska premijerka je ukazala na to da je Velika Britanija i dalje deo Evrope iako napušta Evropsku uniju, i zatražila da joj se da potrebno vreme da „pripremi te pregovore“.

Mej je prošle nedelje posetila Berlin i zatim Pariz, kada je rekla da Britanija neće zvanično uložiti zahtev za izlazak iz EU pre kraja godine.

Mej sutra ide u Poljsku gde treba da razgovara o položaju 790.000 Poljaka u Velikoj Britaniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.