U trendu

Teroristički napadi reklama za Islamsku državu

Islamska država preuzela je odgovornost za nekoliko velikih napada na Zapadu, koje je, izgleda, samo inspirisala, ali nije izvela, tvrdi francuska agencija AFP i ocenjuje da uz malo truda, ona na taj način dobija veliku reklamu i širi strah.

Takvi napadi, kako navodi, zahtevaju daleko manje truda nego što je potrebno za planiranje i finansiranje operacija u Evropi i SAD, kao i za slanje džihadista na teren da bi ih izvršili.

Ostavljaju, takođe, manje tragova vlastima da ih speče, dodaje agencija.

„Oni omogućavaju Islamskoj državi da sebe prikaže kao da i dalje vrši napade na svoje neprijatelje, iako je ta organizacija pretrpela niz poraza u Iraku i Siriji“, navodi AFP.

Stručnjak za terorizam i naučni saradnik u američkoj neokonzervativnoj organizaciji Forum za Bliski istok Ejmen al Tamimi smatra da takvi napadi omogućavaju da se razvije klima straha i ojača ideja da je Islamska država i dalje moćna sila iako je pretrpela gubitke na terenu.

Međutim, kako kaže, način na koji je Islamska država preuzela odgovornost za napade ukazuje na nedostatak njenog „direktnog i operativnog učešća“.

Sturčnjak za terorizam i viši saradnik u američkom Institutu Brukings Vil Mekents smatra da je ohrabrivanje napada u zapadnim zemljama deo strategije Islamske države što, kako navodi, dokazuje činjenica da je ta organizacija spremna da preuzme odgovornost za većinu tih napada.

„Ne samo da su napadi, koje je ona inspirisala, teži za zaustavljanje zbog nedostaka operativnih veza, već izazivaju veću paranoju“, navodi Mekents dodajući da je razlog to što napadač može biti bilo ko.

AFP navodi da jezik, koji je Islamska država koristila pri preuzimanju odgovornosti za napade u Nemačkoj i Francuskoj, pokazuje da je ona pre inspirisala napade nego da je imala operativnu ulogu u njima.

Agencija Amak, koja je povezana sa džihadistima, saopštila je da tinejdžer, koji je sekirom i nožem napao putnike u vozu u Bavarskoj, „izvršio tu operaciju u odgovoru na pozive da se napadaju zemlje koje su deo koalicije, koja se bori protiv IS“.

Ta agencija je, kako navodi AFP, koristila sličan jezik nakon napada kamionom na šetalištu u Nici, u kojem je ubijeno 84 ljudi.

„Oba napadača su opisana kao pripadnici Islamske države, ali to ne znači nužno da su imali ikakve direktne veze ili da ih je obučavala ta džihadistička grupa“, ocenjuje AFP.

Kako podseća, portparol takozvane  Islamske države Abu Mohamed al Adnani 2014. godine je pozvao na napade na građane zapadnih zemalja i dao uputstva kako ih izvršiti bez vojne opreme, odnosno korišćenjem kamenja, noževa ili gaženjem ljudi vozilima.

Od tada je ta organizacija neprekidno objavljivala niz propagandnih fotografija, snimaka i tekstova u kojima veliča svoje aktivnosti i poziva muslimane da joj se pridruže, dodaje francuska agencija.

„Takva propaganda daje okvir za napade pojedinaca, koji imaju psiholoških problema ili su na neki drugi način skloni nasilju, bez obzira na to da li imaju dugogodišnje veze sa islamskim ekstremizmom“, zaključuje francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.