U trendu

Terorizam preti da radikalizuje i miroljubive, stabilne zemlje

Predsednik Češke Miloš Zeman kritikovao je u Njujorku Ujedinjene nacije zbog toga što samo izražavaju saučešće žrtvama terorizma i upozorio na opasnost od radikalizacije stanovništva, ako se nastavi metastaziranje terorizma.

„Rizik je ekstremizacija, radikalizacija populacije koja je za sada još uvek mirna i stabilna. Daću vam jedan neprijatan primer. Tokom 30-tih godina prošlog veka u Nemačkoj je takodje živelo mirno i stabilno stanovništvo, vrlo kultivisano. Bio je to narod Getea i Šilera. Za nekoliko godina je taj narod postao grupa fanatičnih nacista. Za samo nekoliko godina. Moramo da dopustimo da je takva radikalizacija moguća i danas“, kazao je Zeman tokom generalne debate na 71. zasedanju Generalne skupštine UN.

Predsednik Češke uporedio je islamski terorizam i Islamsku državu sa rakom koji je metastazirao u šest država pre nekoliko godina na sadašnjih 35, i upitao UN koliko dugo nameravaju samo da izražavaju saučešće a ne pokreću zajedničku koordiniranu akciju, predvodjenu stalnim članicama Saveta bezbednosti na osnovu člana 47. Povelje UN koja predvidja formiranje Generalštaba UN za zajedničke operacije.

„Čak 16 godina se vodi debata o definicji medjunarodnog terorizma. Medjunarodni pravnicio tome diskutuju čitavih 16 godina. Hvala bogu pa nisam medjunarodni pravnik. Za mene je terorista svako ko namerno ubija nevine ljude. I to je sve“, podsetio je Zeman na rezoluciju o terorizmu koju je još 2000. godine podnela u UN Indija.

Predsednik Češke zatražio je da se aktivira do sada uspavani Generalštab UN i formira snage za zajedničku operaciju protiv Islamske države koja, po Zemanovoj oceni, preti da se preseli i u Avganistan ukoliko bi NATO povuklo iz te zemlje svoje vojnike.

„Nama nije potrebna masivna kopnena operacija. To iskustvo smo prošli u Iraku, Siriji, Libiji. Umeli smo da rušimo ali nismo umeli da gradimo. Mi moramo da napadnemo nervne centre medjunarodnog terorizma. Nikako da okupiramo teritorije. Moramo da napadnemo mozak a ne telo“, kazao je Zeman u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

U razgovoru sa češkim novinarima Zeman je objasnio da nije moguće napadati rep dinosaurusa kakav je medjunarodni terorizam, već se mora gadjati u njegovu glavu dronovima, helikopterima, operacijama obaveštajnih službi.

„Pitao sam šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova zašto Rusija nije podnela svoj predlog rezolucije protiv terorizma. Ključno je to što sve stalne članice Saveta bezbednosti imaju svoje iskustvo sa terorizmom. Nastojaću da makar jedna članica SB takvu rezoluciju predloži. Što oštrija, to bolje. Čik da vidim da na nju neko stavi veto“, kazao je Zeman češkim medijima u Njujorku.

On je izjavio da kao glavnu prepreku za koordiniranu operaciju medjunarodne zajednice i UN protiv terorizma vidi u tome što bi takva operacija neminovno iziskivala razmenu obaveštajnih podataka.

„Svaka zemlja se plaši da bi to narušilo njenu obaveštajnu zajednicu. Trebalo bi zato razdvojiti obaveštajne informacije o terorizmu od onih koje službe prikupljaju iz drugih razloga“, rekao je Zeman.

Češki predsednik objasnio je, takodje, da je bi da je Amerikanac glasao za Trampa značilo to da su mu bliski stavovi tog kontroverznog republikanskog kandidata za predsednik SAD o izbeglicama i Islamskoj državi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.