U trendu

Teške reči torijevaca oko Bregzita

Britanski premijer Dejvid Kameron optužio je danas pristalice izlaska Velike Britanije iz Evropske unije da prodaju „političke fantazije“ i ugrožavaju ekonomiju zemlje.

Njegov bivši saradnik iz Konzervativne partije i predvodnik kampanje za izlazak iz EU Boris Džonson uzvratio je da će kratkoročne ekonomske nedaće brzo dati prostor za „fantastičan uspeh“ Velike Britanije.

Rasprava medju konzervativcima, koji su decenijama razjedinjeni oko EU, pooštrena je s približavanjem referenduma 23. juna o članstvu Velike Britanije u EU.

Kameron je danas zajedno s političatima iz rivalskih stranaka, laburistima, liberaldemokratama i zelenima, pozvao gradjane da glasaju za ostanak u EU.

On je optužio članove svoje vlade koji se zalažu za „izlazak“ da se kockaju s budućnošću zemlje željom da napuste zonu slobodne trgovine EU, koja pokriva oko polovinu britanske spoljne trgovine.

Kameron je rekao da pristalice Bregzita zavaravaju britanski narod.

„Dok oni valjaju fantastičnu politiku, u realnom svetu se naša privreda usporava zbog ogromne neizvesnosti koja visi nad britanskom ekonomskom budućnošću“, rekao je Kameron.

Britanski premijer je rekao da bi izlaskom iz EU bila stavljena bomba pod privredu Velike Britanije. „A najgora stvar je da bismo sami zapalili fitilj“, rekao je on.

Mogućnost Bregzita već zadaje udarac na tržištima – britanska funta pala je danas na tronedeljni minimum pošto su dve ankete pokazale da je više glasača za izlazak zemlje iz Evropske unije nego za ostanak.

Boris Džonson priznao je da postoji neizvesnost, navodeći da će „funta ići tamo gde hoće na kratki rok“, ali da se dugoročno „može očekivati fantastičan uspeh za ovu zemlju“.

Pristalice Bregzita kažu da će se kratkoročna previranja nadoknaditi oslobadjanjem od birokratskih ograničenja u EU, kao i mogućnošću da se suzbije velika imigracija iz drugih članica EU čiji gradjani trenutno žive u Velikoj Britaniji.

Džonson je u govoru u jednoj kozmetičkoj kompaniji poručio biračima da „operu te neizabrane birokrate iz naše kose“.

„Rizici ostajanja u toj precentralizovanoj, preregulisanoj mašini za uništavanje radnih mesta su sve očigledniji i očigledniji“, rekao je Džonson.

Povezane vesti:

Funta pala zbog mogućnosti Bregzita

Kameron: Bregzit je destruktivan

Ministri G7: Svet mora da bude spreman za Bregzit

Sadik Kan i Kameron udružili snage protiv Bregzita

MMF upozorava na posledice Bregzita

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.