U trendu

Tibetanski lama umro u kineskom zatvoru

Tibetanski lama Tenzin Delek Rinpoče umro je u 66. godini, posle 13 godina provedenih u zatvoru zbog umešanosti u bombaški napad u javnom parku, optužbe koje borci za ljudska prava smatraju lažnim.

Grupa „Studenti za slobodan Tibet“, sa sedištem u Njujorku, saopštili su danas da je porodica Tenzina Deleka u nedelju obaveštena o njegovoj smrti, ali da im nije rečeno kako je umro.

Policija u provinciji Sičuan, na jugozapadu Kine, potvrdila je da je lama umro, ali nije saopštila druge detalje.

Tenzin Delek je uhapšen zbog povezanosti s eksplozijom u gradu Čengdu u aprilu 2002. godine, kada je povređeno troje ljudi. Nekoliko meseci kasnije je po optužbi za terorizam i podsticanje separatizma osuđen na smrt. Kazna je 2005. preinačena u doživotnu kaznu zatvora, a kasnije na 20 godina.

Kaznu je služio u zatvoru u provinciji Sičuan, koja se graniči s Tibetom. Njegova porodica je prošle godine podnela zahtev da bude pušten iz zdravstevnih razloga, pošto je imao srčanih problema, visok krvni protisak, vrtoglavice i probleme s nogama zbog kojih je nekoliko puta padao.

Tenzin Delek je od 1987. radio u Kini na osnivanju manastira, zdravstvenih centara, manjih škola i sirotišta. Njegov odnos s kineskim zvaničnicima pogoršao se zbog njegove podrške Dalaj Lami, koga kineske vlasti smatraju separatistom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar