U trendu

Tramp bi mogao da ispravi sve greške Obamine politike

Ukoliko novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp poželi da dokaže drugim svetskim liderima da zna šta radi, njegov spoljnopolitički kurs treba da bude uperen na oporavak odnosa sa Rusijom, piše list „Tajm“.

Pogoršanje odnosa sa Rusijom se ispostavilo kao najveća greška politike odlazećeg predsednika Baraka Obame koju bi Tramp trebalo da ispravi, smatra autor članka.

„Obama i njegova državna sekretarka Hilari Klinton nisu mogli da shvate da Americi nije isplativa borba sa Rusijom po pitanjima koja su daleko važnija Rusiji nego SAD, kao i da konflikt sa Moskvom ništa dobro neće doneti Vašingtonu“, navodi on.

Novi šef Bele kuće takođe smatra da Vašington mora da čini manje za svet, a više za svoju matičnu zemlju. Autor smatra i da će Tramp bezuslovno predati Krim Rusiji i na taj način će se odreći tvrde pozicije koju je zauzeo Obama, a novog lidera će hvaliti što je umanjio tenzije u regionu.

Međutim, Rusija nije jedina zemlja prema kojoj bi Vašington trebalo da promeni svoju politiku, piše list i dodaje da bi posebnu pažnju trebalo obratiti i na odnose sa Turskom, a ukoliko saradnja Trampa sa Putinom i Erdoganom bude uspešna, mogla bi da počne i trilateralna diskusija.

„Tajm“ navodi i da bi Tramp trebalo da obrati pažnju i na odnose sa Japanom, budući da Tokio konstantno uveličava vojni budžet u proteklih pet godina, ali i sa Kanadom, jer petina kanadske ekonomije zavisi isključivo od izvoza u SAD.

„Biće to četiri interesantne godine“, rezimira autor.

(Suputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar