U trendu

Tramp: Biću predsednik svih Amerikanaca

Novoizabrani, 45. predsednik SAD Donald Tramp obećao je danas, u prvom obraćanju posle proglašenja pobede, da će biti predsednik „svih Amerikanaca“ i da će „predstavljati svakog gradjanina na američkom tlu“.

„Vreme je da se zaleče rane podela. Vreme je da budemo kao jedan“, rekao je Tramp u govoru pred svojim pristalicama u izbornom štabu u Njujorku.

On je rekao da će vreme njegove administracije biti vreme „nacionalnog rasta i obnove“.

„Amerika se više neće zadovoljiti ničim manjim od najboljeg“, rekao je Tramp i dodao će zemlja „sanjati velike, hrabre i odvažne snove“.

„Obećavam vam da vas neću izneveriti“, poručio je gradjanima Tramp, obećavši da će odmah početi da radi za američki narod i da je njegov „pokret“ tek počeo.

Takodje je poručio američkim saveznicima u svetu da će „pravično saradjivati“.

„Želim da kažem svetu da, dok uvek stavljamo interese Amerike na prvo mesto, saradjivaćemo pravično sa svima“, rekao je novi predsednik SAD.

Tramp je rekao da mu je protivkandidatkinja Hilari Klinton čestitala na pobedi, a da je on njoj i njenoj porodici čestitao na kampanji u kojoj su se snažno borili i da joj „duguje veliku zahvalnost“ na njenoj javnoj službi.

Novi potpredsednik SAD Majk Pens rekao je da je Trampova pobeda bila „istorijska noć“ i da je američki narod „izabrao svog novog pobednika“.

Predsednik Predstavničkog doma američkog Kogresa Pol Rajan, koji je tokom kampanje često kritikovao kandidata svoje stranke, čestitao je Trampu na pobedi, koju je ocenio kao  „odbacivanjee statusa kvo neuspešne liberalno-progresivne politike“.

Lider republikanske većine u gornjem domu Senata Mič Makonel, koji je takodje kritikovao Trampove izjave i postupke tokom izborne kampanje, čestitao mu je i poručio da ima „važnu šansu da ujedini zemlju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.