U trendu

Tramp i Klinton svom snagom u završnici kampanje

Dva dana pred izbore Hilari Klinton i Donald Tramp vode žestoku predsedničku kampanju, u pokušaju da prikupe što je moguće više američkih glasača.

Demokratska predsednička kandidatkinja Klinton koja se nada da će naslediti Baraka Obamu i postati prva žena predsednik u američkoj istoriji, poslednji izborni skup održaće u Severnoj Karolini u ponedeljak u ponoć, samo nekoliko sati pre otvaranja birališta na istočnoj obali SAD, prenosi agencija Frans pres.

Demokratski i republikanski predsednički kandidati Klinton i Tramp koriste različitu strategiju u finišu kampanje da povećaju podršku. Tako je Tramp rešio da ide u tradicionalno demokratske države kao znak da ne odustaje od pokušaja da privuče ljude van republikanske stranke, a Klinton koncentriše napore u poslednjim danima kampanje da unese energiju medju glasačima koji obično glasaju za demokratskog kandidata ali kojima je možda potreban dodatni podstrek, navodi Asošiejted pres (AP).

Da bi to uradila Klinton nastupa praćena muzikom i sportskim zvezdama, strategija koju je Tramp odbacio. On je rekao pristalicama u Severnoj Karolini: „Ja imam samo sebe.. ali imam ja i svoju porodicu“, i dodao da mu nisu potrebni Bijonse i Džej Zi.

Prema poslednjoj anketi EJ-Bi-S/Vašington Posta (ABC/Washington Post) Klinton ima pet procentnih poena prednosti u odnosu na svog republikanskog rivala (48 odsto prema 43 odsto), medjutim prosek više anketa ukazuje na tesniju razliku.

Koliko je napeta atmosfera posle posebno agresivne kampanje pokazuje i to da je juče Donald Tramp kratko evakuisan sa bine zbog prisustva „sumnjivcog“ čoveka. Iako nije nadjeno nikakvo oružje incident je izazvao brojne reakcije i Trampov sin je u tviter poruci rekao da se radi o pokušaju ubistva.

Hilari Klinton nastavlja da se oslanja na muzičke i druge zvezde. Pevačica Dženifer Lopez bila je na koncertu prošle subote u Majamiu, a u petak je 10.000 obožavalaca hip hopa popunilo salu u Klivlendu, privučeni koncertom Bijonse i Džej Zia. Sinoć je pevačica Kejti Peri izašla na scenu u Filadelfiji za „Hilari“, svojom pesmom „Roar“ koja je na „zvaničnoj muzičkoj listi“ demokratske kandidatkinje.

Ti veliki koncerti koje organizuje i finansira štab Hilari Klinton, u demokratskim uporištima imaju za cilj da privuku birače koji bi inače radije proveli subotnje veče na drugom mestu, a ne na izbornom skupu.

Klinton nije to izmislila, a do vrhunca je razvio Barak Obama 2008. kada je sa Brusom Springstinom privukao 80.000 ljudi u Klivlendu, samo nekoliko dana pred glasanje.

Tramp nije menjao svoj pristup, odbacujući ankete kada su nepovoljne za njega i hvaleći se njima kada su povoljne, a izjavio je i da je pobeda na vidiku.

„Za tri dana pobedićemo u Koloradu i osvojićemo Belu kuću“, rekao je Tramp sinoć u Denveru, u američkoj državi Koloradu.

Tramp će imati pet skupova danas i četiri u ponedeljak, a na njima iznosi svoje omiljene teme,  uveravajući okupljene da bi Hilari Klinton na čelu države bila „katastrofa od prvog dana“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.