U trendu

Tramp je predsednik SAD, šta to znači za Srbiju?

Pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD-u iznenadila je mnoge, s obzirom na sve njegove ispade u kampanji proteklih godinu i po dana. Analitičari su se bavili mogućim prognozama i scenarijima koji bi uskoro mogli da uslede. No, šta će ova pobeda značiti za Srbiju? Američki ambasador u našoj zemlji Kajl Skot izjavio je da ne očekuje značajnu promenu američke spoljne politike prema Srbiji, i to pre svega jer se Donald Tramp nije preterano izjašnjavao o odnosima sa Srbijom u svojoj predizbornoj kampanji. No, vreme će pokazati svoje.

Bolji odnos s Rusijom

Puno je špekulacija o povezanosti Trampa i Moskve, ali ako se samo pogledaju Trampove pohvalne izjave za Putina i o mogućoj saradnji u rešavanju sukoba u Siriji, sasvim je izvesno poboljšanje odnosa dveju država, barem u prvi tren. U slučaju ukidanja sankcija, normalizovaće se i odnos dolara i rublje. Zbog poznate Trampove neuvijene retorike i nepredvidljivosti, ipak je moguće da taj valutni par zajedno sa službenom politikom Moskve i Vašingtona, tokom njegovog mandata dosegne najgori status još od 1985. godine.

Cene nafte će skočiti

Trampova retorika usmerena protiv muslimana najveća je prepreka miru na Bliskom istoku, a njegova pobeda će privući pažnju Islamske države i Al-Kaide koji bi SAD mogli ponovo da smatraju za glavnog neprijatelja. Uzimajući u obzir osetljivost cene nafte na geopolitička zbivanja, Trampove odluke mogle bi cenu nafte pogurati daleko iznad 50 dolara po barelu, jednako kao što je IS svestan da napadima na izvore nafte mogu da dovedu do smanjenja isporuke, a to ima puno veći uticaj na cenu nego bilo kakav dogovor OPEC-a i Rusije.

Odnos s Velikom Britanijom i Nemačkom pod znakom pitanja

S obzirom na dosadašnje Trampove ispade vezane za britansku premijerku Terezu Mej i nemačku kancelarku Angelu Merkel, potpuno je jasna međusobna netrpeljivost i budući odnosi biće pod znakom pitanja.

Oštar pad vrednosti meksičke valute

Trampovo obećanje da će izgraditi zid prema Meksiku kako bi zadržao ilegalne imigrante od prelaska granice, možda će koristiti firmama u građevinskoj industriji ali istovremeno će se dogoditi oštar pad vrednosti meksičke valute. Pretpostavka je da će potrajati i nekoliko meseci dok se ne stabilizuje.

Skretanje politike SAD-a u desno

Potpuno je jasno da Trampova pobeda znači skretanje politike SAD-a u desno sa ozbiljnim posledicama na međunarodnoj sceni. Već sada gotovo da nema veće svetske nacije koju Tramp nije okrznuo u svojim ispadima, a protekcionizam bi u praksi značio nametanje carinskih barijera, slično kao što bi fizičkim zidom odvojio SAD od Meksika. Istovremeno, učinak institucije kao što su Ujedinjeni narodi bila bi dodatno pogođena.

Odlazak šefice Feda

Predsednički izbori u SAD-u nisu nimalo povoljni za Dženet Jelen, šeficu američke središnje banke Fed, s obzirom da je Tramp eksplicitan u svom uverenju da je Fed politički alat ‘establišmenta’. Inače, Fed se našao na meti svih političkih opcija, a pogotovo onih desno orijentisanih, sa tvrdnjama da nije ispravno pristupio posledicama globalne finansijske krize, što nije rešilo stvarne ekonomske probleme. Tramp je taj koji će sigurno iskoristiti prvi trenutak da Jelen skloni iz Feda.

Globalna borba protiv statusa kvo

Predstojeći italijanski referendum o ustavnim promenama ne može se uporediti sa Brexitom, s obzirom da se odnosi na ustavne promene, ali eventualni referendumski poraz italijanskog premijera Renzija sasvim sigurno bi doveo do dodatnog jačanja ekstremizma i anti-evropskih struja. Bez obzira što nisu direktno povezani, Trampova pobeda pogodovala je celokupnom globalnom trendu borbe protiv statusa-kvo, pa tako i italijanskim nacionalistima.

Polarizacija medija

Država koja je nekada bila jedan od uzora slobode medije sada je postala parodija. Sloboda i dalje postoji na papiru, ali šefovi u medijima, pod uticajem bogatih vlasnika koji preferiraju jednu od opcija, formiraju sadržaj koji je u svakom detalju usaglašen sa stranačkim porukama. Polarizacija je toliko izražena da glasači zapravo prate samo informacije koje su ionako u skladu sa njihovim temeljnim uverenjima ili predrasudama.

Kraj dvostranaštva u SAD-u

Sve je veći broj birača koji ne favorizuju ni Klinton ni Trampa, što ukazuje na temeljno nezadovoljstvo ponuđenim opcijama i alternativama. Ironično je kako je Trampova pobeda kratkoročno rešila taj problem, treba svesno razmišljati da je postojeće stanje u završnoj fazi i da bi to mogao da bude svojevrsni okidač nove politike SAD, koja će vremenom pružiti treću političku opciju, prenosi portal Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.