U trendu

Tramp – najnepredvidljiviji i najgori ikada

Najnepredvidljiviji potencijalni kandidat za predsednika SAD bi mogao da postane najnepredvidljiviji predsednik u istoriji jedne od najmoćnijih država sveta.

Donald Tramp želi da “Amerika ponovo postane velika“, a prema rezultatima preliminarnih glasanja, Amerikanci mu veruju i sve je izvesnije da će on biti kandidat za predsednika SAD ispred Republikanske partije.

Prešao je put od potpunog autsajdera do čoveka koji može da izađe na crtu verovatnom kandidatu Demokratske stranke, Hilari Klinton, a do toga je uspeo agresivnom kampanjom i retorikom koja do sada nije viđena u američkoj politici.

Centralna tačka Trampove politike je plan da se izgradi zid duž granice SAD i Meksika kako bi se sprečio priliv ilegalnih migranata, kriminalaca i šverc narkotika. Insistira da to plate vlasti u Meksiku, koje su to odlučno odbile, prenose mediji.

Pitanje je da li će izgradnju zida koja će koštati milione dolara hteti da finansira i američki Kongres. Za sada, nema prevelike volje da se to učini.

Nezaobilazna tema u predizbornoj kampanji je Islamska država, Tramp bi “bombama da otera dođavola“ džihadiste, kao i zaplenio njihovu naftu, ali ne bi primio izbeglice – rešenje za to je “sigurna zona unutar Sirije“, koju bi finansirao i štitio Vašington.

Da mu se stavovi iz godine u godinu menjaju, shodno trenutku u kom se nalazi, svedoči i ono što je govorio o Libiji i Muameru Gadafiju. Pre pet godina je, samo u svojstvu biznismena, tražio da SAD pomognu građanima Libije da svrgnu svog lidera.

Sada govori suprotno, kritikuje i invaziju SAD na Irak 2003. godine, a za sve to ima vrlo jednostavno objašnjenje.

“To je bilo davno… Ko zna šta mi je tada bilo u glavi.“

Eksperti kažu da bi u Belu kuću mogla da ga dovede sposobnost da polarizuje društvo svojim zapaljivim i često ne previše odmerenim izjavama.

“On bi vodio proaktivnu i čvrstu spoljnu politiku, klasičnu “mir-kroz-ekonomiju-i-vojnu-snagu“ politiku, kao što je to radio Ronald Regan“, rekao je profesor Univerziteta Kalifornija Piter Navaro.

Sa druge strane, nekadašnji kandidat Demokratske stranke za Kongres Džejmi Mecl rekao je da je svet kompleksan ekosistem i da bi nivo siledžijstva koji pokazuje Tramp bio veoma nestabilan u takvim okolnostima.

U taboru Hilari Klinton su veoma srećni što će za protivnika imati verovatno Donalda Trampa, za koga kažu da će u tom slučaju najgori kandidat za predsednika SAD u istoriji i da će posledica njegovog bavljena politikom biti “civilni rat“ u njegovoj partiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.