U trendu

Tramp negira da je pozvao na nasilje protiv Hilari Klinton

Republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp optužio je medije da su ga pogrešno interpretirali kada je navodno pozvao na nasilje protiv kandidatkinje demokrata Hilari Klinton.

Tramp je sinoć na skupu rekao da Klinton želi da ukine Drugi amandman Ustava SAD koji garantuje pravo Amerikancima da nose oružje i okupljenima poručio „ništa neće moći da urade“ ako ona bude izabrana da je spreče u tome.

„Mada Drugi amandman ljudi, možda ima… ne znam. Ali rećiću vam: to će biti užasan dan“, rekao je Tramp.

U američkoj javnosti potom su počele spekulacije da li je Tramp poručio vlasnicima oružja da je sve u njihovim rukama ako Klintonova pobedi ili je samo govorio o nespornoj moći lobija koji podržava pravo na nošenje oružja, navodi agencija Asošijeted pres.

Tramp je nekoliko sati posle skupa rekao da nije pozvao na nasilje protiv Hilari Klinton.

„Ma dajte. Ne može biti druge interpretacije“, rekao je Tramp za Foks njuz.

I pored Trampovog demantija, njegov komentar je ponovo podigao prašinu  –  demokrate su pojačale kritiku milijardera, dok su republikanci opet pokušali da ublaže situaciju.

„Stvarno, iskreno nisam mogao da verujem šta je rekao. Niko ko traži lidersku poziciju, posebno predsednika, rukovodjenje zemljom, ne treba da radi ništa što bodri nasilje, a to je on rekao“, rekao je kandidat demokrata za potpredsednika Tim Kejn.

Predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan, republikanac na najvišem položaju u SAD, rekao je da Trampove reči deluju kao „loša šala“. „Nadam se da će raščistiti to brzo. Nikada ne treba da se šalite o tome“, dodao je on.

Trampovo novo kršenje političkih normi posebno je upadljivo budući da Hilari Klinton suprotno Trampovim navodima, podržava očuvanje Drugog amandmana, mada uz veću kontrolu posedovanja oružja, navodi agencija Asošiejted pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.