U trendu

Tramp pokrenuo kampanju i u Izraelu

Kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima u SAD Donald Tramp pokrenuo je danas kampanju u Izraelu da privuče američke glasače koji tu žive, javljaju izraelski mediji.

To je prvi put u istoriji da neki kandidat za predsednika SAD posebno cilja na glasače koji imaju dvojno, izraelsko-američko državljanstvo.

U poslednjih nekoliko nedelja Trampove pristalice u Izraelu su otvorile vebsajt i Fejsbuk nalog, a sada planiraju da postave štandove u šoping centrima širom zemlje, posebno u Jerusalimu i drugim gradovima gde živi mnogo američkih glasača.

Na štandovima će raditi lokalni dobrovoljci koji će deliti propagandni materijal pod sloganom “Tramp: U interesu Izraela“.

Stotine hiljada gradjana Izraela ima pravo glasa na predstojećim izborima u SAD, javio je izraelski TV Kanal 10.

Organizatori kampanje će posebnu pažnju obratiti na američke savezne države u kojima oba predsednička kandidata imaju šanse da pobede, poput Floride i Pensilvanije. Američki Republikanci procenjuju da ima oko 30.000 glasača u Izraelu iz tih država.

Oni takodje očekuju da 85 posto Amerikanaca koji žive u Izraelu glasa za Trampa. Toliko ljudi je, sudeći po anketama, 2012. godine glasalo za Mita Romnija, rivala Baraka Oame.

Trampova kampanja se fokusira na njegovu proizraelsku platformu, a pominje se i da je njegova kćerka Ivanka primila judaizam, te su mu unuci Jevreji.

Jedan visoki Trampov savetnik sastao se sa zvaničnicima iz kabineta izraelskog premijera u Jerusalimu prošle nedelje.

Izraelski list Tajm of Izrael odseća da su Trampove izjave o Izraelu kontradiktorne. Na početku je tvrdio da će biti neutralan u izraelsko-palestinskom sukobu, odbijajući da krivi bilo koju stranu. Takodje je dovodio u pitanje posvećenost Izraela miru i u isto vreme sugerisao da jevrejska država nema pregovaračkog partnera u Palestincima.

Netanjahua je nazvao dobrim prijateljem, ali se nije izjasnio o priznavanju Jerusalima kao izraelskog glavnog grada, dok tvrdi da je posvećen preseljenju Ambasade SAD u taj grad, čiji je istočni deo Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao, što medjuanrodna zajednica nikada nije priznala.

Tramp podržava separacionu barijeru koju je Izrael izgradio prema Zapadnoj obali da bi se odvojio od Palestinaca i jevrejska naselja na toj okupiranoj teritoriji.

Američki milijarder ima mnogo prijatelja – Jevreja i kontakata ali je umešan u antisemitske kontroverze. Odbio je izmedju ostalog da osudi podršku Kju Kluks Klanu, a u napadima na rivalku iz Demokratske partije Hilari Klinton pribegava imidžu za koji mnogi tvrde da je antisemitski.

Trampovu politiku kritikovali su bivši predsednik Izraela Šimon Peres izraelsko-američki magnat Haim Saban.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.