U trendu

Tramp predložio guvernerku Južne Karoline za ambasadorku SAD u UN

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp predložio je guvernerku Južne Karoline Niki Hejli za novu američku ambasadorku u Ujedinjenim nacijama.

Hejli, koja nema puno iskustva u medjunarodnoj politici, prihvatila je ponudu.

Tramp je imenovao još jednju ženu, poslovnu ženu Betsi DeVos (Betsy DeVos) iz američke države Mičigen na mesto ministarke obrazovanja. 

On je takodje, prema jednom izvoru koji mu je blizak, ponudio mesto ministra za stanovanje i urbani razvoj Benu Karsonu, Afroamerikancu koji mu je bio rival u unutarstranačkoj trci za predsedničku nominaciju republikanaca.

Karson još nije prihvatio ponudu, ali je u Tviter poruci danas napisao da će uskoro stići obaveštenje o njegovoj „ulozi u pomaganju da se Amerika ponovo učini velikom“.

Prema Trampovom predlogu, ambasador u UN biće deo kabineta u kojem su potpredsednik i ministri. Nisu svi predsednici SAD funkciju ambasadora u UN tretirali na nivou člana kabineta i republikanci su se dosad uglavnom protivili takvom statusu.

Posle držvnog sekretara za kojeg Tramp još nikoga nije predložio, ambasador u UN je najistaknutija funkcija u američkoj diplomatiji preko koje se iznose pozicije SAD na medjunarodnoj sceni. Kao članica kabineta, Hejlieva će imati više mogućnosti da uobličava spoljnu politiku SAD, a ne samo da brani pozicije admnistracije, navodi agencija Asošiejted pres.

Niki Hejli je prva žena koju je Tramp postavio na visoki položaj u svojoj administraciji. Njeni roditelji su imigrirali iz Indije i druga je guvernerka neke savezne države poreklom iz Azije.

Tramp je rekao da se ona pokazala kao uspešna u okupljanju ljudi bez obzira na poreklo ili stranačke sklonosti, kao i da je dokazana u postizanju dogovora. „Ona će biti odlična liderka u našem predstavljanju na svetskoj pozornici“, naveo je novoizabrani predsednik SAD.

Hejlijeva je rekla da su SAD suočene s „ogromnim izazovima“ i da je „počastvovana“ što ju je novi predsednik pozvao u svoj tim da bude ambasadorka u UN, navodi se u Trampovom  saopštenju.

Nova funkcija Niki Hejli će omogućiti zameniku guvernera Južne Karoline Henriju Mekmasteru da postane guverner. Mekmaster je jedan od prvih pristalica Trampa u Republikanskoj partiji.

Niki Hejli je na početku trke za predsedničku nominaciju republikanaca podržavala senatora sa Floride Marka Rubija, a kada je on odustao, onda je podržavala senatora iz Teksasa Teda Kruza. Uprkos razmenjenim teškim rečima, ona se sastala s Trampom prošle nedelje i razgovor opisala kao „veoma lep“.

Tramp je rekao za svoju predloženu ministarku obrazovanja Betsi DeVos da će pod njenim vodjstvom američki obrazovni sistem biti reformisan i da će biti smanjena birokratija u školama.

DeVos (58), poslovna žena i filantrop koja se godinama bavi pitanjima obrazovanja, rekla je u saopštenju da „status kvo u obrazovanju nije prihvatljiv“.

Porodica DeVos je decenijama ativna u politici republikanaca, posebno kao donatori za kandidate republikanaca i republikanske partije. Njen muž Dik je naslednik bogatstva kompanije Amvej (Amway) i bivši predsednik kompanije. 

Ben Karson kao i Betsi DeVos pripadaju tradicionalnom hriščanskom i konzervativnom krilu republikanske partije.

Tramp je danas popodne napustio Njujork da bi proveo praznik Dan zahvalnosti na svom golf terenu u Palm Biču, na Floridi. Tu će razmatrati o naredna tri ključna postavljenja, državnog sekretara, ministra odbrane i ministra finansija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar