U trendu

Trampa ne zanima Balkan, Hilari podržava Prištinu

SAD će i posle predsedničkih izbora, koji se održavaju 8. novembra, izgledati isto kao i danas, izjavio je profesor američkog Univerziteta Obern Džim Seroka.

„Verujem da će Amerika u sredu izgledati baš kao i danas“, kazao je Seroka novinarima na 10. Regionalnom seminaru politikologa na Kopaoniku.

On je dodao da je, po anketama, izvesno da će pobediti kandidatkinja demokrata Hilari Klinton, za koju bi glasalo 60 odsto ispitanika, dok bi za njenog protivnika, republikanskog kandidata Donalda Trampa, glasalo 40 odsto ispitanika, ali da se to neće znati do kraja.

Seroka je na seminaru, tokom razgovora o spoljnoj politici SAD, rekao da ne veruje da će se odnosi prema Zapadnom Balkanu promeniti, jer Trampa ne zanima taj region, niti je video da je davao izjave o raspadu Jugoslavije i da je jedino poznato da je „proveo pola dana na Bledu, u Sloveniji“, dok je, s druge strane, jasno da Hilari Klinton daje podršku Prištini i kosovskim Albancima.

„Zapadni Balkan nije visoko prioritetan za SAD. Iz perspektive Hilari Klinton, NATO je (1999. godine) bombardovao (Slobodana) Miloševića, a ne građane Srbije. Mislim da će ona ostaviti Srbiju na miru“, rekao je Seroka.

Dodao je da će oba predsednička kandidata morati da razmisle o spoljnoj politici SAD, jer se tokom ove kampanje pokazalo da su Amerikanci nezadovoljni mestom SAD u svetu i globalizacijom, za koju misle da šteti SAD.

Seroka je dodao da je najveća greška vlade sadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame to što nije uradio ništa kada je vlada Sirije prešla „crvenu liniju“.

Dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu Dragan Simić kazao je novinarima da očekuje da će pobednika na predsedničkim izborima u SAD „realnost naterati da ublaži stavove“.

„Spoljna politika bilo koje ozbiljne države se ne menja tek tako“, rekao je Simić.

Profesor FPN Ivo Visković je rekao da Tramp pokazao osobine koje se ne očekuju od predsednika SAD – „eksplozivnost, radikalne stavove i netrpeljivost prema određenim grupama“, dok Hilari Klinton vuče probleme iz prošlosti.

„Ovde je verovatno da će se glasati negativno, odnosno za onoga ko je manje loš kandidat“, rekao je Visković.

On je ocenio da bi bilo dobro da bude sastanka Srbije i SAD na najvišem nivou o bilateralnim odnosima i dodao da se sada Srbijom bavi srednji nivo američke administracije.

Profesor FPN Slaviša Orlović je rekao da je Hilari Klinton tipična kandidatkinja establišmeta, dok Tramp predstavlja promenu.

„Ako se bude glasalo srcem, pobediće Donald Tramp, a ako se bude glasalo glavom, pobediće Hilari Klinton“, ocenio je Orlović.

Govornici su ocenili da su građani Srbije priklonjeniji republikancima zbog bombardovanja Jugoslavije 1999. godine – u vreme demokratske administracije, i zbog toga što republikanci iznose stavove otvorenije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.