U trendu

Trampu se ne smeju poveriti šifre za nuklearni napad

Najverovatniji demokratski kandidat za predsedničke izbore u SAD Hilari Klinton izjavila je da bi izbor Donalda Trampa za predsednika bila istorijska greška, ocenjujući da je njegova spoljna politika „opasno nedosledna“ i da nije sposoban da obavlja dužnost koja nosi toliko ogromnu odgovornost.

„On je neko kome nikada ne bi trebalo poveriti šifre za nuklearne napade“, kazala je Klinton za Trampa, prenosi AFP, navodeći da je ovom izjavom ona dodatno zaoštrila retoriku u već ogorčenoj kampanji.

Klinton je dodala da je Tramp „po temperamentu nesposoban da obavlja funkciju koja zahteva znanje, stabilnost i ogromnu odgovornost“.

U govoru posvećenom spoljnoj politici u San Dijegu u Kalifroniji, Klinton je svog republikanskog rivala Trampa opisala kao opasnog kandidata, nekvalifikovanog za položaj predsednika.

Klinton je navela da Tramp nema osnovna znanja o spoljnoj politici i svetu“.

Ona je dodala da čak nije reč o idejama nego o seriji bizarnih besnih monologa, ličnih uvreda i direktnih laži, ističući da Tramp po svom temperamentu nije podoban za predsednika.

Navela je da Tramp gaji neobičnu fascinaciju prema svetskim diktatorima dok započinje sporove sa američkim saveznicima u Evropi – od britanskog premijera, preko nemačke kancelarke do pape.

„Amerikanci u novembru ne biraju samo predsednika nego i glavnokomandujućeg, koji donosi odluke o pitanjima života i smrti“, naglasila je Klinton, upozorivši da građani ne smeju da bezbednost svoje dece stave u ruke Donalda Trampa.

Ona je rekla da su za predsednički položaj neophodni kvaliteti kao što su znanje, uravnoteženost i ogromni osećaj odgovornosti, preneo je Glas Amerike.

Prema rečima Klinton, Trampa ne zabrinjava širenje nuklearnog naoružanja.

Tramp podržava torturu kao metodu ispitivanja zarobljenika i ne veruje u klimatske promene, dodala je Klinton.

„Izbor Trampa bio bi istorijska greška“, zaključila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.