U trendu

Traže avion dve godine na pogrešnom mestu

Eksperti kažu da je moguće da se nestali avion na letu MH370 nije vertikalno srušio u okean i da timovi već dve godine tragaju za olupinom na pogrešnom mestu.

Kompanija iz Holandije koja predvodi podvodnu potragu za malezijskim „boingom 777“, koji je u martu 2014. nestao sa 239 putnika i članova posade priznala je da je sasvim moguće da je avion „jedrio“, a ne odmah pao, kada je počeo da gubi na visini iznad Indijskog okeana.

U potrazi je tokom dve godine pretraženo čak 120.000 kvadratnih kilometara, a pronađeno je samo nekoliko delova. Očekuje se da potraga bude otkaza u naredna tri meseca.

„Ukoliko nije tamo, to znači da je svakako negde drugde“, rekao je programski direktor kompanije Fugro Pol Kenedi za Rojters.

Iako nije potpuno odbačena mogućnost da je zbog ekstremnih okolnosti bilo nemoguće uočiti olupinu pod vodom na dosad pretraženom terenu, Kenedi kaže da je sada najverovatnije da su piloti imali kontrolu nad letelicom do samog kraja i da je ona pala daleko od mesta gde timove za potragu vode proračuni.

„Ako su zaista imali kontrolu, moguće je da je letelica dugo letela, izvan naše zone za potragu. Zato verujem da je logično objašnjenje to da ipak postoji drugi scenario“, rekao je Kenedi, a prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar