U trendu

Treba li Austrija da primi Erdoganove protivnike?

U Austriji je pokrenuta diskusija o tome da li Austrija i EU treba da prime lica iz Turske koje progoni režim predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Stranka Zelenih zatražila je da se svim politički progonjenima u Turskoj omogući azil u EU, a tako i Austriji.

Većina austrijskih stranaka u Austriji se izjasnilo za pružanje azila osobama koje su, posle neuspelog puča u Turskoj, progonjene od tamošnjeg režima.

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), Zeleni i Neos su za davanje azila protivnicima Erdoganovog režima, dok Narodna partija (OVP) smatra da ne treba da postoji automatizam u prijemu, već zahteva proveru svakog pojedinačnog slučaja, a Slobodarska partija (FPO) ukazuje na posledice takvog „poziva“.

Šef delegacije OVP u EP Otmar Karas je rekao da se treba pojedinačno proveravati kome je potrebna zaštita, dodajući da ne sme postojati automatizam.

Poslanik SPO u EP Ojgen Frond pozdravio je zahtev lidera Zelenih Eve Glavišnig da se da azil svim politički progonjenim licima iz Turske.

On naglašava da EP trebalo da usvoji rezoluciju kojom bi EU izvršila pritisak na Tursku da skladu sa vladavinom prava postupa prema protivnicima režima.

Poslanik Zelenih u EP Mišel Rejmon istakao je da je potpuno neprihvatljivo kako se ponaša Erdogan, dodajući da progoni i ljude koji nemaju nikakve veze sa pučom, kojima treba EU da pruži pomoć.

Šef delegacije FPO u EP Harald Vilimski kritikovao je predlog, dodajući da se ne sme uputiti „politički poziv“, jer se videlo kuda to vodi, aludirajući na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel izbeglicama iz Sirije.

Kandidat za predsednika Austrije FPO Norbert Hofer upozorio je na opasnosti davanja azila protivnicima Erdogana.

Prema njegovom mišljenju to bi vodilo kao haosu.

„Nakon što je proteklih godina, uz podršku Zelenih, desetine hiljada Turaka dovedeno u Austriju, većina pristalica Erdogana, sada ista stranka želi da dovede protivnike turskog režima. Time bi Zeleni uvezli unutarturski konflikt u Austriju“, poručio je Hofer.

On je istakao da bi, zbog aktuelnog razvoja u Turskoj, trebalo obustaviti primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i dodelu državljanstva licima iz Turske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je saopštilo da, prema aktuelnom zakonu, svako lice kojem treba zaštita može dobiti azil u Austriji.

„Postoji opšte pravo na azil, nezavisno od toga da li se radi o Turskoj ili nekoj drugoj zemlji. Ako je neko politički progonjen onda može podneti molbu za azil, koja će biti proverena i o kojoj se mora pojedinačno odlučivati“, rekao je portparol Ministarstva Karlhajnc Grundbek.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.