U trendu

Treba potpuno ukloniti izbegličko naselje u Kaleu

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je prilikom svoje prve posete Kaleu na severu zemlje da treba „potpuno i definitivno ukloniti“ ogromno izbegličko naselje u tom gradu, nazvano „džungla“, gde se nalazi izmedju 7.000 i 10.000 migranata.

„Vlada će ići do kraja“, rekao je Oland i pozvao Britance da preuzmu svoj deo odgovornosti u rešavanju tog problema, pošto veliki deo migranata koji dolaze Sirije, Eritreje ili Sudana čekaju u Kaleu u nadi da će moći da predju Lamanš i stignu do Velike Britanije.

Francuska vlada nedavno se obavezala da će rasformirati naselje „džungla“ pre zime i razmestiti migrante u prihvatne centre širom Francuske.

„Želim da naglasim svoju odlučnost da vidim britanske vlasti kako preuzimaju svoj deo u humanitarnim naporima koje Francuska ulaže ovde i koje će nastaviti da ulaže sutra“, rekao je Oland.

„Time što je Velika Britanija donela odluku o svojoj suverenosti ona se ne oslobadja obaveza u odnosu na Francusku“, dodao je francuski predsednik u aluziji na junsko glasanje Britanije o izlasku iz Evropske unije, i na bilateralnim sporazumima iz Tukea, prema kojima je britanska granica premeštena u Kale na francuskoj obali.

Humanitarna situacija u tom pretrpanom naselju se jako pogoršala, a migranti iz tog kampa sve češće pokušavaju da predju u Britaniju uprkos rizicima. U toj oblasti od početka godine poginulo je 12 migranata.

Oland koji je dugo bio diskretan o osetljivoj temi imigracije počeo je vrlo primetno da se bavi ovim pitanjem poslednjih dana posetom prihvatnom centru za migrante u subotu u centru Francuske i ovom posetom Kaleu.

Francuska desnica je u jeku svojih unutarpartijskih izbora za predsedničke izbore 2017. godine zbog imigracije uputila brojne napade na politiku Olandove socijalističke vlade. Kale je nedavno posetio i jedan od potencijalnih predsedničkih kandidata desnice Nikola Sarkozi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar