U trendu

Trebaju im radnici: Venecuela ostaje bez nastavnog kadra

Venecuela je zbog odliva mozgova poslednjih godina izgubila veliki broj mladih profesionalaca, a sada ova latinoamerička zemlja ostaje i bez nastavnog kadra.

Profesori univerziteta zbog mizernih primanja, sa platom od 30 dolara mesečno, nestašice i inflacije u velikom broju napuštaju svoja radna mesta.

Više od 700 profesora, od ukupno 4.000 sa uglednog Venecuelanskog centralnog univerziteta u Karakasu za poslednje četiri godine prihvatilo je primamljivija akademska angažovanja u inostranstvu ili se odlučilo za bolje plaćene poslove u zemlji ali van struke.

Univerzitetski radnici u Venecueli tvrde da ministarstvo za obrazovanje do sada nije odgovorilo na brojne zahteve profesora da se spreči „akademski egzodus“.

Predsednik aktiva profesora Centralnog univerziteta Viktor Markes navodi da je vlada smanjila i izjednačila plate profesorima, kao i da je smanjila izdvajanja iz budžeta za fakultete, odobrivši samo 39 odsto traženih sredstava.

Tokom 16-godišnje socijalističke revolucije koju je pokrenuo pokojni predsednik Ugo Čaves insistiralo se na „revolucionarnim univerzitetima“ koji su nudili besplatno obrazovanje hiljadama studenata koji se, u suprotnom, dalje ne bi ni školovali.

Međutim, studenti u Venecueli danas se žale da nema predavanja koja bi želeli da slušaju i da su profesori demoralisani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar