U trendu

Trećina izbeglica koje dolaze u Evropu su deca

Trećinu izbeglica koje prelaze more izmedju Turske i Grčke čine deca, a prvi put od početka izbegličke krize medju migrantima ima više žena i dece nego muškaraca, saopštile su Ujedinjene nacije.

„Deca sada čine 36 odsto onih koji krenu na nesiguran put preko mora izmedju Grčke i Turske“, izjavila je portparolka Unicefa Sara Krou, prenosi danas Gardijan.

Deca i žene, dodala je, čine gotovo 60 odsto onih koji iz Grčke ulaze u Makedoniju.

Najnoviji podaci pokazuju značajnu promenu od juna, kada su odrasli muškarci činili 73 odsto izbeglica, a tek je svaka 10 izbeglica bila mladja od 18 godina.

Posledice porasta broja dece i žena su ogromne, smatra specijalna koordinatorka Unicefa za izbegličku krizu u Evropi Mari Pjer Poarje, dodajući da su oni mnogo izloženiji opasnostima putovanja ka evropskim zemljama.

„To znači da je više njih u opasnosti na moru, posebno sada tokom zime, i više njih treba zaštitu na kopnu“, kazala je ona.

Medjunarodna organizacija za migracije saopštila je u utorak da je svaki peti utopljenik u vodama izmedju Turske i Grčke prošlog meseca bilo dete. Tokom prethodnih pet meseci udavilo se 330 dece, mnogi od njih na samo nekoliko metara od obale.

Gotovo 62.200 migranata je u januaru ušlo u Evropu preko Grčke, a gotovo trećina njih su bila deca bez pratnje roditelja, koja su posebno izložena opasnosti od eksploatacije, zlostavljanja i trafikinga.

Evropol je saopštio da se više od 10.000 izbegličke dece koja su bez pratnje došla u Evropu u poslednjih 18 do 24 meseca vode kao nestala i da bi postoji opasnost da su verovatno žrtve organizovanog kriminala.

Krou je ocenila da sistem zaštite dece u Evropi ne funkcioniše i da procedure moraju da budu mnogo brže kako deca ne bi postala žrtva krijumčara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.