U trendu

Tribunal traži od Srbije da izruči troje radikala

Haški sud naložio je Srbiji da ispuni obaveze o saradnji s Tribunalom, koje uključuju i izručenje troje radikala optuženih za nepoštovanje suda  –  Petra Jojića, Jova Ostojića i Vjericu Radetu.

U odluci Tribunala objavljenoj danas, navodi se da Srbija ne može da se poziva na domaće zakonodavstvo kako bi opravdala nepoštovanje svojih medjunarodnih obaveza.

„Ako srpsko domaće zakonodavstvo nije u skladu sa medjunarodnim obavezama, ono mora pod hitno da bude izmenjeno tako da garantuje uskladjenost tim obavezama“, navodi se u odluci u kojoj se nalaže Srbiji da ispunjava svoju obavezu u saradnji sa Tribunalom.

Sudsko veće nalazi da „član 29 Statuta, koji je obavezujući za sve zemlje članice UN kao aneks Poglavlja VII Rezolucije Saveta bezbednosti, stvara obavezu za države da saradjuju sa Tribunalom u slučajevima nepoštovanja suda“.

Sudsko veće Tribunala je u odluci navelo da Srbija, nakon obaveštenja od 18. maja da je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio da prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala, nije saopštila kako će ta odluka uticati na njenu obavezu da saradjuje sa Tribunalom.

Tribunal navodi da je u osnovi ovog slučaja pitanje da li je država obavezna da saradjuje sa Tribunalom u svim slučajevima ili samo u onim koji se tiču kršenja medjunarodnog humanitarnog prava.

Takodje je napomenuto da iako nepoštovanje suda nije utvrdjeno Statutom kao krivično delo, praksa Tribunala „snažno utvrdjuje“ da se njegova nadležnost prostire i na krivična dela nepoštovanja suda, kako se ne bi osujetila njegova uloga.

Sudsko veće takodje primećuje da Srbija u početku nije osporavala nadležnost Tribunala za slučajeve nepoštovanja suda, i da je godinama saradjivala i po pitanja kao što su hapšenje i prebacivanje optuženih u slučaju nepoštovanja suda.

Sudsko veće podseća i da je Srbija obavezna da svake dve nedelje podnese izveštaj o merama preduzetim da osigura da su ispunjene njene obaveze.

„Zbog gore navedenih razloga, na osnovu pravila 54 Tribunala… sudsko Veće naredjuje Srbiji da ispuni svoje obaveze pod članom 29 Statuta“, navodi se u odluci Suda.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija sigurno neće menjati zakone jer to traži Haški tribunal.

„Koliko svi znamo zakone donosi Skupština Srbije na predlog Vlade ili poslanika. Koliko mi je poznato Haški tribunal ne može da predloži zakon“, rekao je Dačić.

On je dodao da je zakon o jurisdikciji medjunarodno priznat i ratifikovan u Srbiji.

Haško tužilaštvo je optužilo Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jova Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Vojislava Šešelja, nudeći im protivusluge.

Sud je podigao optužnice za nepoštovanje suda protiv troje radikala 5. decembra 2014, a izdao nalog za njihovo hapšenje i predaju 19. januara 2015. Pošto Srbija nije postupila po ovim nalozima za hapšenje, Tribunal je 13. januara 2016. zatražio da podnosi mesečne izveštaje o naporima koje čini da ispuni tu obavezu, a 10. februara 2016. naložilo je da Srbija podnosi izveštaje svake dve nedelje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.