U trendu

Trojica osumnjičenih za atentat u Briselu

Na video snimku kamera na aerodromu u Briselu snimljena su trojica terorista osumnjičenih za današnji atentat u kojem je jutros ubijeno 14 i ranjeno više desetina ljudi.

Snimak je objavio belgijski list „Dernijer er“, koji navodi da su trojica mogućih atentatora snimljeni nekoliko minuta pre dve razorne eksplozije „kako guraju kolica s prtljagom, a svaki od njih na ruci ima rukavicu koja može sakriti detonator eksplozivne naprave“.

U Briselu su u toku opsežne policijske racije i pretresi, a od medija je zatraženo, i oni se toga pridržavaju, da ne objavljuju ništa što bi moglo ometati istragu i na bilo kakav način upozoriti teroriste i njihove pomagače.

Belgijski državni tužilac Frederik van Lev izjavio je da je jednu eksploziju izazvao najverovatnije kamikaza-samoubica, dok je druga bomba mogla biti aktivirana daljinskim upravljačem.

Jedan osumnjičeni, kako se vidi na snimku, ima nabijen šešir na glavu kojim, kako smatra „Dernijer er“, skriva lice.

U izveštaju se navodi da policija traga za trećim atentatorom, koji je izgleda uspeo da preživi eksplozije i pobegne.

U terorističkim napadima na aerodromu i u metrou u Briselu danas su poginula 34 lica, a više od 190 ih je ranjeno. U briselske bolnice i dalje stižu povredjeni, od kojih su neki u kritičnom stanju i s najtežim povredama, kao što su otkinuti udovi, unutrašnja krvarenja i opekotine.

Na aerodromu Zaventem policija je otkrila još jednu neeksplodiranu bombu i automatsku pušku „kalašnjikov“, a belgijski ministar unutrašnjih poslova Jan Jambon ocenio je da ovi atentati mogu biti povezani s hapšenjem glavnog organizatora novembarskog pokolja u Parizu Salaha Abdeslama.

U eksploziji u stanici metroa Malbek ubijeno je 20, a na aerodromu 14 lica, potvrdile su belgijske vlasti.

Policija i snage bezbednosti i dalje krajnje oprezno pregledaju veliki broj kofera i drugih prtljaga napuštenih u panici ili uništenih u eksploziji, jer postoji bojazan da su teroristi ostavili iza sebe još bombi ili eksploziva.

Belgijska vlada proglasila je trodnevnu žalost.

„To je vanredno proglašavanje žalosti. Sve zastave će biti na pola koplja na svim državnim zgradama“, izjavio je Frans presu portparol belgijske vlade Frederik Koderlije i dodao da nacionalna žalost traje do četvrtak uveče.

Agencija Frans pres javila je da je zastava na pola koplja danas posle podne spuštena na zgradi belgijske vlade odmah do prozora kancelarije premijera Šarla Mišela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.