U trendu

Tunišanka zaposlena u Medjunarodnom crvenom krstu oteta u Jemenu

Dva člana Medjunarodnog crvenog krsta oteta su danas u glavnom gradu Jemena, Sani rekla je portparolka Crvenog krsta i dodala da je jedan od njih, jemenski državljanin, ubrzo pušten dok  drugu osobu, državljanku Tunisa, i dalje drže otmičari.  

Portparolka Medjunarodnog komiteta crvenog krsta (ICRC) Rima Kamal rekla je za agenciju Frans pres da ne zna identitet otmičara ni razloge za otmicu. Sukobi u Jemenu vode se od marta. 

Ona je rekla da su zbog otmice prekinuta sva kretanja osoblja Crvenog krsta u Jemenu. 

Dvoje zaposlenih oteto je jutros dok su išli na posao. 

Medjunarodni komitet crvenog krsta pozvao je odgovorne za ovu otmicu da oslobodi njihovu tunišansku koleginicu što je pre moguće, rekla je Kamal. Ona nije navela ime otete osobe.

Sana je više od godinu dana u rukama šiitskih pobunjenika Hutija koji kontrolišu i druge provincije u zemlji. 

Krajem septembra dva dobrovoljca jemenskog Crvenog polumeseca ubijena su sa drugim civilima u vazdušnim udarima arapske koalicije predvodjene Saudijskom Arabijom, koja se bori protiv Hutija u Jermenu. 

Početkom septembra dvoje zaposlenih u Medjunarodnom crvenom krstu koji su bili u jasno označenim vozilima ubijeni su iz vatrenog oružja severno od Sane. 

Krajem avgusta naoružani ljudi napali su lokalnu kancelariju Medjunarodnog crvenog krsta u Adenu, drugom po veličini gradu u Jemenu i odneli su opremu i novac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.