U trendu

Turska: Islamska država proterana sa tursko-sirijske granice

Turska vojska i sirijski pobunjenici koje podržava Turska proterali su Islamsku državu sa poslednjeg dela teritorije koju je ta ekstremistička organizacija kontrolisala duž sirijsko-turske granice, prenela je danas novinska agencija Anadolija.

Sirijski pobunjenici koje podržava Turska očistili su područje izmedju gradova Azaz i Džarablus na severu Sirije, javila je Anadolija.

Napredovanjem vojske i pobunjenika „uklonjen je fizički kontakt“ terorističke organizacije Islamska država s turskom granicom na severu Sirije, dodala je turska novinska agencija.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji navela je da je Islamska država „izgubila vezu sa spoljnim svetom“, pošto je izgubila sva granična područja s Turskom.

Opservatorija je dodala da su dva granična sela Mizab i Kadi Džarablus poslednja koja je Islamska država kontrolisala i da su ona preuzeta danas posle podne.

Napredovanjm opozicione Slobodne sirijske vojske (FSA) prekinute su ključne linije koje je Islamska država koristila za snabdevanje oružjem, ali i ulazne tačke za strane borce koji su dolazili u Siriju da bi se borili na strani te terorističke grupe.

Turska je 24. avgusta poslala tenkove i specijalne snage uz podršku aviona SAD u Siriju da pomognu pobunjenicima da zauzmu Džarablus, uporište Islamske države, ali i da proteraju džihadiste sa tursko-sirijske granice.

Sirijski državni mediji i opozicioni aktivisti su naveli da su, takodje danas, sirijske snage uz pomoć vazdušnih udara pokrenule ofanzivu u gradu Alepo, na severu Sirije i preuzele kontrolu nad naseljima koja su pobunjenici zauzeli u avgustu.

Islamska država je zauzela granično područje čak i pre nego što je proglasila kalifat juna 2014. godine.

Agencija AP navodi da je ekstremistička organizacija, koja ima kontrolu nad delovima Sirije i Iraka, sada opkoljena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.