U trendu

Turska mora da ukine vanredno stanje

Turska mora „što je pre moguće“ da ukine vanredno stanje uvedeno posle pokušaja vojnog udara u julu, izjavio je komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks.

Kako se navodi u memorandumu Saveta Evrope objavljenom danas, Muižnieks je zatražio od Ankare da „hitno“ ukine vanredno stanje i ponovo uspostavi „redovne procedure i pune garancije ljudskih prava“.

On je „sa žaljenjem“ primio odluku turske vlade da vanredno stanje produži za još tri meseca, počev od 19. oktobra, izrazivši nadu da će to produženje biti „znatno kraće“, navodi se u memorandumu.

Ne dovodeći u pitanje samu odluku Turske da uvede vanredno stanje i stavi van snage Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Mužnieks je naveo da su dekretima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, donetim od jula, „izvršnoj vlasti data neograničena diskreciona ovlašćenja“, što i dalje dovodi do „arbitrarnosti u odlučivanju“.

On je takodje izrazio zabrinutost zbog dekreta o produženju pritvora na 30 dana i zatražio „hitno ukidanje prakse hapšenja novinara i gašenja televizija na osnovu sudskih odluka“, kao i prenošenje njihove imovine u vlasništvo države.

Mužnieks je osudio i masovna sudjenja osobama optuženim za povezanost sa imamom Fetulahom Gulenom, koga turske vlasti optužuju za organizaciju puča.

Turske vlasti odlučile su 3. oktobra da za još tri meseca produže vanredno stanje uvedeno posle pokušaja puča u noći izmedju 15. i 16. jula, uprkos upozorenjima opozicije da režim koristi vanredno stanje da se obračuna sa političkim protivnicima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar