U trendu

Turska na putu ka diktaturi

Ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil smatra da se Turska nalazi na „direktnom putu ka diktaturi“ i strahuje od novog talasa izbeglica, za koji, kako kaže, Evropa mora da se na vreme pripremi kako bi zastitila svoje spoljne granice.

On je, u izjavi bečkom dnevniku „Kurir“, rekao da postoji više razloga za novi talas izbeglica.

„Politika EU prema izbeglicama ne deluje. Fronteks i obalska straža ne mogu da ispune svoje zadatke sa malim brojem osoblja“, kritikovao je Doskocil.

On je oštro kritikovao Tursku ističući da se nalazi na putu ka diktaturi, te da preti da ta zemlja odustane od primene sporazuma o izbeglicama sa EU.

„Nećemo zasigurno dozvoliti da nam Turska dalje preti“, poručuje Doskocil koji zahteva hitnu obustavu pristupnih pregovora sa Ankarom.

Doskocil je skeptičan po pitanju primene sporazuma o izbeglicama sa Turskom i naglašava da je uvek govorio da je taj dogovor krhk.

„Ne smemo se oslanjati na Tursku, već moramo biti u stanju da samostalno organizujemo politiku prema izbeglicama i delotvorno štitimo spoljne granice. Vremena da se to učini sve je manje“, upozorava austrijski ministar.

Doskocil naglašava da je vreme da se pojača zaštita spoljnih granica EU, zbog čega je pozvao svoje kolege iz centralne Evrope na današnju konferenciju u Frauenkirhen.

Cilj je da se spreči novi talas izbeglica, te dodaje da nije prazna priča ako kaže da se ne smeju ponoviti događaji iz 2015.godine.

Doskocil smatra da upućivanje austrijskih vojnika, kao što je bilo nedavno slanje 65 vojnika na mađarsko-srpsku granicu, nije bilo poslednje i ne isključuje mogućnost daljih bilateralnih misija u cilju zaštite spoljnih granica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.