U trendu

Turska neće prihvatne centre

Turska odbija da se na njenoj teritoriji formiraju kampovi za prihvat i registraciju izbeglica što predlaže Evropska unija kao način rešavanja migranstke krize, rekao je danas turski premijer Ahmet Davutoglu.

„Rekli smo Evropljanima da neće biti nikakvog prihvatnog centra u Turskoj“, rekao je Davutoglu u razgovoru za turski dnevnik Hurijet u Njujoku, gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN.

Davutoglu je ocenio da je osnivanje takvih centara „neprihvatljivo“ i „nehumano“.

Vođe Evropske unije dogovorile su se na vanrednom samitu u Briselu u četvrtak da uvedu oštru kontrolu spoljnih granica Unije i izdvoje milijardu evra za podršku zemljama u susedstvu Sirije, pre svega Turskoj, radi zbrinjavanja izbeglica iz te ratom razorene zemlje.

Dogovorili su se da postave centre za prihvat i registraciju migranata na mestima gde oni dolaze, odnosno u Italiji i Grčkoj.

Davutoglu je danas odbacio mogućnost da njegova zemlja zatraži tu pomoć i rekao da je Turska neće prihvatiti.

On je ponovio da se Turska zalaže za stvaranje bezbednosnih zona duž tursko-sirijske granice, gde bi sirijske izbeglice našle utočište na sopstvenoj teritoriji, što su saveznici Turske odbacili.

Kako je Davutoglu rekao, kad bi sektor od Azaza do Džarblusa u Siriji bio očišćen od boraca Islamske države, tu bi mogla da se podignu tri grada, od kojih bi svaki mogao da primi 100.000 ljudi. On je dodao da bi Evropljani mogli da preuzmu troškove za te gradove, a da bi Turska mogla da ih izgradi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar