U trendu

Turska oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom (Video)

Turska vojska oborila je danas ruski vojni avion Su-24 na granici sa Sirijom, tvrdeći da je povredio vazdušni prostor Turske, rusko Ministarstvo odbrane negira narušavanje vazdušnog prostora, a tim povodom razmenjene su oštre izjave zvaničnika i diplomatski protesti i zakazan vanredni sastanak NATO.

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da je napad na ruski avion „udarac u leđa koji su Rusiji naneli saučesnici terorista“ koji će, kako je upozorio, imati ozbiljne posledice po rusko-turske odnose.

„Ne mogu na drugačiji način da okvalifikujem to što se dogodilo“, rekao je ruski lider.

Prema Putinovim rečima, Su-24 ni na jedan način nije ugrožavao Tursku. Avion je bio u operaciji protiv Islamske države i nalazio na udaljenosti od četiri kilometra od turske granice, na teritoriji Sirije.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je u Amanu da je Turska imala pravo da odgovori na povredu svog vazdušnog prostora i da će Turska uraditi „šta god je neophodno“ da bi garantovala bezbednost svoje zemlje.

„Turska je dužna da preduzme mere protiv svakog ko ugrožava njene granice. Svako mora da zna da je naše međunarodno pravo i nacionalna dužnost da preduzmemo sve potrebne mere protiv svakog ko ugrozi naše vazdušne ili kopnene granice“, istakao je turski premijer.

Tim povodom dve zemlje su razmenile i diplomatske proteste. Turska je pozvala ruskog atašea u Ankari kako bi uložila protest zbog narušavanja vazdusnog prostora, a Rusija turskog vojnog atašea u Moskvi kako bi uložila protest zbog obaranja aviona.

Tursko ministarstvo odbrane pozvalo je i izaslanike SAD, Francuske, Kine i Velike Britanije, kako bi ih informisalo o obaranju ruskog aviona. Američki izvori su potvrdili da je Ankara obavestila SAD da je oborila ruski borbeni avion, navodeći da američke snage nisu uključene u taj incident.

Od 1950-ih godina, ovo je prvi put da je jedna članica NATO obori ruski ili sovjetski avion, a NATO će danas, na zahtev Ankare, održati vanredni sastanak.

„Na zahtev Turske, Severnoatlantski savet će održati vanredni sastanak u 16.00 sati po srednjoevropskom vremenu. Svrha tog sastanka je da Turska informiše saveznike o obaranju ruskog aviona“, neimenovani zvaničnik francuskoj agenciji AFP.

Mediji i analitičari zasada ocenjuju da se posle incidenta može očekivati oštra razmena nota, delimično pogoršanje odnosa, ali ne i pravi sukob.

Bi-Bi-Si navodi da je ovo vrsta incidenta od kakvog su mnogi strepeli otkako je Rusija otpočela vazdušne operacije u Siriji, te se sada može očekivati pravi „diplomatski vatromet“.

Opasnosti od operacija u Siriji u blizini turske granice su bile isuviše očigledne, navodi se u analizi britanskog radija, uz napomenu da su turski avioni već oborili barem jedan borbeni avion sirijskih snaga, a možda i helikopter.

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić očekuje pogoršanje odnosa između Turske i Rusije, ali ne i otvoreni sukob, nakon što je Turska danas oborila ruski avion na granici sa Sirijom.

„Očekujem da će se odnosi između Turske i Rusije znatno pogoršati zbog ovoga. Ne očekujem sukob, ali će biti razmene oštrih diplomatskih tonova“, rekao je Dragišić Tanjugu.

Za sada nema zvaničnih, pouzdanih informcija kakva je sudbina dvojice pilot ruskog viona.

Na internetu su se u međuvremenu pojavili nepotvrđeni video snimci i fotografije na kojima je, navodno, prikazano telo mrtvog pilota ruskog aviona, okruženo sirijskim pobunjenicima, dok se na odvojenom snimku vidi, navodno, drugi pilot kojeg su zarobili naoružani ljudi.

Iz grupe muškaraca koji su se okupili oko tela pilota čuje se kako neko kaže „to je ruski pilot“, a potom „Bog je veliki“.

(Tanjug)

Priključite se diskusiji o obaranju ruskog vojnog aviona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.