U trendu

Turska počela rat protiv Islamske države (foto, video)

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Turska rano jutros počela operacije protiv Islamske države (IS), ali i protiv kurdske milicije na severu Sirije, kako bi se trajno okončali problemi na granici, javlja AFP.

„Od 4.00 sata naše snage su počele operaciju protiv terorističkih grupa Daeš (IS) i PYD (Kurdska partija za demokratsku uniju)“, rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

Istovremeno, turska agencija Anadolija izvestila je da su pobunjenici iz  proturske Slobodne sirijske vojske (FSA) već ušli tri kilometra unutar teritorije Sirije u pravcu Džarablusa, koji IS pod kontrolom.

Turska kopnena vojska, uz podršku vazdušnih udara međunarodne koalicije, danas je pokrenula operaciju u kojoj učestvuju avioni i tenkovi, s ciljem da istera džihadiste IS iz sirijskog pograničnog grada Džarablusa, koji se nalazi preko puta turskog grada Karkamisa, saopštila je kancelarija turskog premijera.

Operacija, pod nazivom „Štite Eufrata“, počela je jutros sa artiljerijskom vatrom turskih snaga na desetine ciljeva IS u okolini Džarablusa.

Fotoreporter francuske agencije izveštava da je video desetak turskih tenkova kako prelaze u Siriju da podrže operaciju.

Turska očekuje da će brzo otkloniti pretnju IS nakon što je pokrenula operaciju sa koalicionim snagama na čelu sa SAD s ciljem da izbace ekstremiste iz Džarablusa, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala.

„Božjom voljom, za kratko vreme ćemo doći do rezultata“, rekao je Ala Anadoliji, dodavši da Turska sarađuje sa koalicionim partnerima i umerenom sirijskom opozicijom.

Turske vlasti su kasno sinoć naložile evakuaciju Karkamisa iz bezbednosnih razloga, nagovestivši predstojeću ofanzivu, podseća AFP.

Ministar Ala je rekao da Turska neće dozvoliti ekstremističkim grupama da prete zemlji, ali da smatra da pretnja ne dolazi samo od IS, već i od drugih terorističkih organizacija, navodi Rojters.

Prema Alinim rečima, Turska je počela operaciju kako bi oslobodila Džarablus i osigurala svoju bezbednost.

Prema njegovim rečima, Turska ne može „samo da sedi i posmatra“, te da je „zakonsko pravo Turske i u njenoj je nadležnosti“ da preduzme akciju.

Kako je istakao, operacija će trajati dok se ne otkloni pretnja i ne nestane teroristička opasnost na turskoj granici, navodi AP.

Današnja operacija na severu Sirije pokrenuta je u trenutku kada je američki potpredsednik Džozef Bajden doputovao u Ankaru radi razgovora sa turskim liderima, podseća američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.