U trendu

Turska policija rasterala demonstrante u Istanbulu

Turska policija upotrebila je danas suzavac i vodene topove da rastera demonstrante u Istanbulu koji protestuju zbog uvodjenja policijskog časa u nekim gradova na jugu zemlje, gde je vojska pojačala operacije protiv kurdskih pobunjenika.

Neki demonstranti su bacali molotovljeve koktele i kamenice na policiju koja je odgovorila suzavcem i vodenim topovima.

Agencija AP je javila da je turska policija privela nekoliko demonstranata, ali nije navela broj privedenih, kao ni da li je bilo povredjenih na protestu.

Lokalne vlasti na jugu Turske saopštile su ranije danas da je više od 100 pobunjenika iz Radničke partije Kurdistana (PKK) poginulo u velikoj vojnoj ofanzivi započetoj pre pet dana na jugoistoku zemlje.

Najmanje dva turska vojnika i pet civila takodje su poginuli u sukobima, javila je agencija Frans pres pozivajući se na informacije lokalnih vlasti.

Turska vojska je u sredu pokrenula ofanzivu zajedno sa specijalnim policijskim jedinicama u cilju iseljavanja kurdskih pobunjenika iz gradskih sredina.

Oko 10.000 pripadnika turskih snaga bezbednosti s tenkovima angažovano je u toj ofanzivi u dva grada na granici sa Sirijom. U gradovima Silopi i Džizre na snazi je policijski čas.

Više stotina ljudi ubijeno je od jula kada su obnovljeni sukobi PKK i turskih snaga.

Mirovni pregovori Kurda i Turaka su prekinuti 20. jula posle samoubilačkog napada islamista u kojem je stradalo više od 30 Kurda u Suruču na granici sa Sirijom.

Za tri decenije sukoba s Kurdima, od 1984. godine u Turskoj je poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.