U trendu

Turska razmešta tenkove na granici sa Irakom i Sirijom

Turske oružane snage počele su da raspoređuju tenkove i druga oklopna vozila u mestu Silopi, u jugoistocnoj provinciji Sirnak, u blizini granice sa Irakom, saopštili su danas vojni izvori, javlja Rojters.

I agencija Anadolija prenosi da turska vojska razmešta tenkove u Silopiju, navodeći da se to mesto nalazi na tromeđi izmedu Turske, Sirije i Iraka.

Na fotografijama vojnih izvora vidi se duga kolona vozila, uključujući tenkove i druga oklopna vozila.

Turski ministar odbrane Firki Isik izjavio je danas da je raspoređivanje turske vojske na području u blizini granice sa Irakom vezano za borbu protiv terorizma i razvoj događaja u Iraku, navodi britanska agencija.

Isik je televiziji A Haber rekao da Turska „nema obavezu“ da čeka iza svojih granica i da će učiniti sve što bude neophodno ukoliko ekstremisti Kurdistanske radničke partije (PKK) naprave uporište u iračkom regionu Sindžar.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u subotu da Turska namerava da pojača svoje trupe na toj lokaciji, rekavši da će Ankara imati „drugačiji odgovor“ za grupe šiitske milicije ukoliko „prouzrokuju teror“ u iračkom gradu Tal Afar.

Turska preduzima akciju u trenutku kada iračke snage sprovode operaciju s ciljem isterivanja Islamske države iz severnog iračkog grada Mosula i nakon štio su iračke šiitske milicije pokrenule ofanzivu kako bi džihadiste iz grada Tal Afara oterale ka zapadu.

Ankara je upozorila protiv napada na Tal Afar, koji se nalazi oko 170 kilometara od Silopija i u kojem živi veliki broj turkmenskih stanovnika koji imaju istorijske i kulturne veze sa Turskom.

Provincija Sirnak, gde se nalazi Silopi, jedna je od glavnih oblasti u kojima se sukobljavaju turska vojska i ekstremisti PKK, koji imaju baze na severu Iraka, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar