U trendu

Turska i SAD spremne da krenu u bitku za prestonicu ID

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je kako su Turska i SAD zajednički spremne da krenu u bitku za neformalni glavni grad Islamske države – Raku, prenose svetski mediji.

Kako je rekao Erdogan, američki predsednik Barak Obama predložio je zajedničku akciju protiv militanata ID na samitu G20 u Kini, javlja BBC. Erdogan je na to rekao kako Turska nema problem s takvom akcijom.

Lokalna milicija, koja ima tursku podršku, uspela je da potisne ID iz pograničnog grada Džarablusa, ali Turska je zabrinuta zbog napredovanja turskih snaga dublje u sirijsku teritoriju.

„Obama želi da učini neke stvari zajedno u vezi sa Rakom. Mi smo rekli kako to ne bi bio problem iz naše perspektive. Rekao sam kako bi naši vojnici trebalo da se sastanu i razgovaraju, a onda će ono što je potrebno biti učinjeno“, rekao je Erdogan, prenose turski mediji.

Podsetimo, nagli uspon ID počeo je upravo njihovim osvajanjem sirijske Rake. Taj se grad sada smatra glavnim gradom takozvane Islamske države. Navodno u njemu i dalje živi između 250.000 i 500.000 džihadista.

BBC-jev dopisnik za odbranu i diplomatiju Džonatan Markus kaže kako je upadom u severnu Siriju Turska postala vojni igrač u toj zemlji, ali i da je taj potez delimično usmeren i protiv kurdskih snaga koje podržava Vašington. To predstavlja dosta veliki izazov za odnos SAD i Turske, koji je poljuljan nakon neuspelog vojnog udara u Turskoj.

Sada obe zemlje žele da poboljšaju odnose, a zajednički plan preotimanja Rake od ID-a mogao bi tome pomoći, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.