U trendu

Turska se neće izviniti Rusiji

Turski premijer Ahmet Davutoglu odbio je danas u Briselu da se izvini za obaranje ruskog bombardera 24. novembra na tursko-sirijskoj granici, kao što je to zatražila Rusija, javile su svetske agencije.

„Nijedan turski premijer, predsednik ili bilo koji drugi zvaničnik se neće izviniti…. za izvršavanje svoje dužnosti“, rekao je Davutoglu posle sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Davutoglu je izrazio nadu da će Rusija ponovo razmotriti svoju odluku o uvođenju ekonomskih sankcija Turskoj.

Neimenovani ruski zvaničnik izjavio je ranije danas da je predsednik Vladimir Putin odbio da ima telefonske razgovore s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom jer se prethodno niko od turskih zvaničnika nije izvinio za obaranje aviona.

Turske snage bezbednosti oborile su 24. novembra ruski bombarder koji je, prema tvrdnjama Ankare, bio u turskom vazdušnom prostoru, dok Moskva navodi da je avion leteo iznad Sirije.

Oba pilota su uspela da se katapultiraju na vreme, ali su jednog ubili sirijski pobunjenici dok je leteo padobranom, dok je drugi živ i vraćen je u bazu nakon što ga je spasila sirijska vojska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar